Вучић: Око милијарду евра у наоружање и опрему

НИКИНЦИ:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће ове године бити уложено више од милијарду евра у наоружање и војну опрему, што је највише у региону, не рачунајући Румунију која је 2,5 пута већа по броју становника.
Vučić na poligonu Nikinci foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На тај начин, према Вучићевим речима, јачамо своју одбрамбену индустрију.

"Када хоћете да будете војно неутрални морате да будете довољно снажни да се одбраните од оних који би своју војну снагу могли да користе као средство политицког притиска. Дакле морате да будете довољно снажни да вас сви поштују и да сви поштују независност ваше земље", рекао је Вучић у Никинцима где је присуствовао показној вежби Војске Србије.

Мислим да је добро да улажемо и улагаћемо још више, додао је председник.

Вучић: Свако ко помисли да крене на Србију да прогута кнедлу

Модернизација, опремање и наоружавање војске увек је дуготрајан, компликован и мукотрпан процес, али га ми радимо брзо и треба да радимо још брже и улагаћемо још, јер хоћемо сваког потенцијалног агресора да одвратимо од напада на Србију, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Хоћемо да свако ко помисли да би му Србија била лака мета, прогута кнедлу у грлу и да добро разуме да би наишао на жесток, много јачи отпор него што је на такав отпор могао и морао да рачуна пре 10-15 година", поручио је Вучић у Никинцима након показне вежбе гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србје, али и које је у развоју. 

Вучић је најавио и да ће пре краја године, крајем октобра или почетком новембра, у ваздуху изнад Србије бити осам или девет Мигова 29.

Никада, подвукао је, нисмо имали те авионе, "4 плус" генерације, који ће у том броју летети изад земље, а да су српски, ловачки и бомбардерски авиони.

Додао је да се данас на показној вежби видела стварна готовост војника и војних капацитета, те да су се видели и недостаци, на чијем ће се отклањању радити, као и добре стране онога што је урађено у последње време.

Задовољан је, каже, како Специјалном бригадом и СКАР пушкама, као и онима који нису војници људима из крагујевачке "Заставе" и ониме што је приказала крагујевачка модуларна пушка, као и оним што су приказала наша возила "Лазар" и "Милош".

Подвукао је да набављамо и нове хеликоптере, МИ 17 и МИ 34, које до сада никада нисмо имали.

Thumbnail

Истакао је да модерни системи наоружања много коштају, а да Србија све то набавља, а да се не одражава на стање у буџету, нити се повећава, већ се, напротив, и даље умањује јавни дуг.

Додао је да су војници задовољни пушкама, али да би желели више комплета униформи, за чију су набавку, каже, расписани тендери.

"Радићемо на новим системима, пре свега на вођеним ракетама", рекао је председник.

Додао је да се преговара са Француском, али и са неким другим западним земљама за додатно оружје, као и да се са појединим земљама преговарало о набавци наоружнаих беспилотних летелица, јер у томе наша памет није довољно далеко одмакла, али ће бити улагања у наше инжењере, јер је жеља да сами будемо произвођачи и "Пегаза", "Врабаца", као што смо произвели "Милоша" и "Лазара".

Зато ће, додао је, сличних вежби бити чешће и стручни људи у војсци наставиће са радом, како би недостаци били отклоњени.

"Наставићемо да радимо да будемо, не само респектабилни, већ да можемо себи да кажемо да они који би потенцијално покушали да угрозе Србију не могу да стекну било какву предност у односу на Србију", поручио је председник.

Вучић: Заступам једино интерес Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да заступа једино интересе Србије, за разлику од неких који га критикују.

Он је истакао да је њима циљ само да се дочепају власти због новца којег сада има захваљујући спроведеним реформама како би наставили да краду, а поводом изјава појединих црквених великодостојника рекао да имају право да изнесу своје мишљење.

Вучић је одговарајући на питања новинара после показне вежбе ВС у Никинцима рекао да се и насмеје када види насловне стране појединих медија са сликом владике Амфилохија, или да у Ђиласовим и Шолаковим медијима цитирају поједине црквене великодостојнике, а такође и оне из невладиног сектора који од агностика, атеиста... постају највећи верници.

Како је рекао, својевремено се нису сетили да дају сличне коментаре када су неки други постављали границе на Јарињу и Брњаку, косовске личне карте, давали легитимизацију самопроглашеној независности пред МСП, док пребацују разне ствари њему који се бори да нешто уради.

Додао је и да се ради о онима који су ћутке или готово ћутке подржавали ту независност, а изгледа да им и смета што се сада дешавају ствари супротне томе.

"Не заступам албанске интересе - заступам српске интересе и интересе Србије", поручио је Вучић.

Thumbnail

Навео је и да када је причао о Врању говорио је оптимистично, а да о Врању причају они који појма немају о стварној ситуацији, већ само размишљају да се дочепају власти, јер виде да има новца које је управо он обезбедио спроведеним реформама.

Да вређам црквене великодостојнике нећу никада, навео је председник Србије и додао да се залаже за одвојеност цркве и државе, али да му неће сметати да црква изнесе своје мишљење нити забрањивати људима да мисле како мисле.

На крају је поручио да ће изаћи пред грађане са идејом за коју сматра да је најбоља за нашу будућност.

Вучић: Лепог решења за КиМ нема,борићу се да буде нешто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да за нас лепог и повољног решења што се тиче Косова и Метохије нема и да то народ треба да зна као и да је боље да имамо нешто него да немамо ништа и да ће се он за то борити.

"Нема за нас повољног трешења и то људи морају да знају, нема за нас повољног и лепог решења, не постоји...Као што није било ни лепог решења ни за Крајину па смо добили најтеже и најгоре. Али је боље да имамо нешто него да немамо ништа и боље је да то нешто уподобимо са будућношћу целе Србије и свих грађана него да немамо ништа", рекао је Вучић новинарима у Никинцима. 

Како је рекао он ће да се бори за то.

"Ако ме питате у шта сам уверен, шта ће Срби да изаберу, ја ћу да се борим да изаберу ово. Да ли ће, не да нисам сигуран, него мислим да ће бити нешто друго. Немам никакав проблем са тим. Важно ми је да ми је чиста савест да сам покушао да спасем Србију, да спасем оно што се спасти може на КиМ, и српски народ и то је моја дужност", поручио је Вучић.

А после тога, додао је, грађани нека сами виде шта и како "са овим стручњацима који су нас довели дотле да имамо границу на Јарињи и Брњаку, будемо пред банкротством, да немамо војску...".

"Народ нека гласа како хоће, како жели. Другог септембра су избори у Мајданпеку. Ево прилике, гласајте за ових десеторицу што на те изборе иду - никаквих проблема нема", рекао је Вучић.

Он је напоменуо и да је јасно да било каквог решења у којем Срби могу било шта да добију без Анмериканаца нема, као ни Европљана, као ни Руса и да је то оно што је веома важно. 

Упитао је и када је у Србију пре него у ово време долазио председник Израела, Кине и додао да није никада, а такође и када је у Србији са таквим порукама долазио турски председник или канцеларка Немачке.

"Никада и то се не стиче преко ноћи, већ морате да добијете поштовање људи широм света, да водите независну политику, озбиљне, одговорне и суверене земље и са тим поштовањем можете да добијете такав одговор међународне заједнице", рекао је Вучић.

Вучић: Тражимо механизам за заштиту цркава на КиМ

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас, поводом пљачке цркве у селу Бабин Мост у општини Обилић, да се тражи механизам за заштиту српских цркава и манастира на Косову и Метохији, посебно оних јужно од Ибра, где Срби нису већина или живе у енклавама, и да ће та тема што пре бити покренута. 

"Како то да прокоментаришем онима који ни не знају где је Бабин Мост ? То је чисто српско село и то није ни први ни последњи пут, и трудимо се да нађемо посебан механизам за заштиту српских цркава и манастрима на КиМ, пре свега јужно од Ибра, где Срби не представљају већину, или где живе само у енклавама... Али то ће бити једна од првих тема коју ћемо да покренемо у Бриселу", рекао је Вучић у Никинцима одговарајући на питања новинара.

На констатацију новинарке да је та црква пљачкана 15 пута у претходне четири године, Вучић је рекао да није знао за тај податак и захвалио јој на тој информацији.

Црква Покров пресвете Богородице и парохијски дом опљачкани су у суботу у селу Бабин Мост у општини Обилић.

Вучић је рекао да косовски Албанци то раде из чистог беса и гнева, јер они то већ одавно рачунају као своје и то им смета.

"То је за њих као чир на желуцу и зато нападају српске цркве и манаситре. А највише им смета север покрајине... Ја сам поносан на то што ме називају сотоном и ђаволом и никакав проблем са тим немам, јер то онда значи да нешто добро радим за српски народ", рекао је Вучић.

Вучић: Сада нападају из јужног правца преко Липљана

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нису потребна никаква посебна сазнања да би се видела промена демографске слике на југу централне Србије.

„Не морам да имам никаква посебна сазнања. Прођите "пипак" надомак Врања данас. У Бујановцу је било раније више од 50 одсто српског стаовништва, а данас је 41 до 42 одсто“, објаснио је он упитан да прокоментарише информације да Албанци на исти начин како су освајали Косово, куповином за велике паре некретнина, покушавају да населе југ Србије.

Он је, у Никинцима након показне вежбе, рекао да је видео како су се Албанци страшно забринули због његових речи да Срба има све мање у Чаглавици, Бресју и Косову Пољу, те да је „Глас Америке“, бројао Србе.

„Што не кажу колико је Срба било у Чаглавици, Косово Пољу, Бресју. Погледајте да ли у Бресју има данас један или два српска стана“, казао је Вучић.Рекао је да је проблем у Србији што не волимо да сагледамо истину, шта каже свет, већ волимо да чујемо само оно што о себи кажемо.

„То никада нисам разумео. Ја сам рекао сушту и праву истину. Што „Глас Америке“ није казао колико је Срба продало куће у Чаглавици и по којој цени, на какав начин, као и како Албанци нападају данас јужни део из правца Липљана“, упитао је он.Вучић је указао да држава кроз различите фондове покушава да спречи продају српске земље око манастира Грачанице.

Најавио је да ће са детаљним подацима о продаји имовине изаћи ускоро пред јавност.Критиковао је што је некима важније само да критикују њега, а да их је браш брига за будућност Србије и нашег народа на КиМ.

Thumbnail

Вучић: Њима сметам ја, не могу да краду

Председник Србије Александар Вучић каже да Савез за Србију, чије је формирање најављено, чини више од десет странака бивше власти, да немају никакву одговорност и да желе да спроведу лустрацију, јер знају да не могу да победе на тржишту, пошто их народ неће, па би да забране другима да се баве истим послом.

"И ја се питам како ми можемо те јунаке да победимо, погледајте колико их је, Ђилас, Обрадовић, Јеремић, Стаматовић, Веселиновић, Борко Стефановић, је л има неко да није из ДС, и ДСС..", упитао је Вучић и додао да они имају још једну предност, осим што их је више - немају никакву одговорност.

"Могу да кажу шта желе, да слажу шта желе, ником ништа. Могу да вам кажу имамо решење за Косово, али нећемо да вам кажемо. О томе је Јеремић причао, имам још неко решење, али нећу да вам кажем које. Па што то решење нисте спровели кад сте били на власти, што сте ишли са питањем Међународном суду правде и легализовали независност Косова, што сте поставили границу на Јарињу и Брњаку", питао је Вучић.

Како каже, да би све што су планирали спровели, морају да победе на изборима, јер су, додаје, фаворити као много пута до сада.Коментаришући једну од тачака у програму Савеза за Србију, лустрацију, Вучић је рекао да они хоће да забране оног због којег не могу да краду."Њима сметам ја. Друго решење немају, јер народ за њих неће да гласа, и најбоље да забране неком да се бави истим послом. На тржишту не могу да прођу", рекао је Вучић.

"Формирајте ви те ваше прелазне владе, али кад победите на изборима, па прелазите где год хоћете, Ђилас код Шолака, Шолак код Ђиласа, Ђилас код Јеремића, Јеремић код Двери, Двери код Стаматовића...Тако и у Мајданпеку, они су велики фаворити, али ми ћемо се супротставити па ћемо видети, не могу да гарантујем какав ћемо резултат имати, није страшно и да изгубимо, шта сад...", рекао је Вучић.

Држава још жешће и озбиљније против кирминалаца

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће држава имати још жешће и озбиљније акције, да покаже убицама и криминалцима да Србија није погодно тле за њихово деловање.

Упитан о безедносној ситуацији у Србији, имајући у виду убиство адвоката Драгосвала Огњановића, Вучић је рекао да мисли да је она добра, и боља него 2001. године, 2002. године, 2011. године, што се, како каже, види по смањеном броју убистава.Међутим, он је рекао да га брине "рат два клана" око тржишта наркотика и да то постаје нешто са чиме држава мора на бруталнији начин да се обрачуна.

"Узрујан сам због тога. Разговарао сам са Небојшом Стефановићем. Полиција ради акције које су многима непријатне, али у сваком случају мораћемо да имамо још жешће и озбиљније акције, да покажемо да Београд и Србија не могу да буду полигон за њихово деловање", рекао је Вучић.

Београдски адвокат Драгослав Огњановиц убијен је у суботу увече у Новом Београду, а његов син је рањен.

Огњановиц је био у правном тиму Луке Бојовица, био је и један од бранилаца Слободана Милошевица пред Хашким трибуналом, а био је и бранилац Ђорда Прелица, једног од оптужених у слуцају убиства држављанина Француске Бриса Татона.

Вучић: Макрон и Путин пре краја године у Србији 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће председници Руске Федерације Владимир Путин и Француске Емануел Макрон пре краја године доћи у Србију.Доћи ће Макрон, потврђујем вама сада, рекао је Вучић новинарима у Никинцима."Макрон у децембру, Путин у новембру стижу у Србију" прецизирао је Вучић. 

Како је рекао за то су заслужни грађани Србије, али захављујући своме руководству које се на одговоран и озбиљан начин понаша и понашало.

Вучић: Повећање пензија од новембра

НИКИНЦИ:  Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће пензије бити повећане пре краја године, највероватније од новембра и рекао да се нада да ће и плате бити повећане још ове године.

Вучић је, након показне вежбе гађања из стрељачког наоружања у Никинцима, у изјави новинарима, пренео да је јуче разговарао са премијером Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим, додајући да неће бити потребан ребаланс буџета за повећање пензија.

Казао је да можемо већ од новембра да повећамо пензије, додајући да ће бити укинут закон који је донет у циљу економског опоравка, тако да ће и они са највећим пензијама имати повећање.„И они са највећим пензијама имаће значајно повећање, они који су имали 90.000 имаће 100.000 динара сада. Сви ће имати веће пензије него икада“, рекао је он.

Вучић је казао да му је посебна жеља, а верује да ће премијерка и надлежни министар то урадити, да повећају пензије онима који су примали до 30.000 динара мировину.

„Желим да повећамо пензије онима који су имали до 30.000 динара пензије, да добију више него што би добили само укидањем закона. Ти људи представљају највећу групу пензионера, а има их око 1,152 милиона, и морају осетити бољитак, јер су дали највише за нашу земљу својом трпељивошћу и стрпљењем. Веровали су да тешке реформе доносе резултате“, објаснио је он.Вучић је рекао да ће сви пензионери имати значајно веће пензије.

Што се плата тиче, рекао је да се нада да ће повећање уследити још ове године, али да ће о томе моћи да каже више за десетак дана.

Вучић: Неприменена изјава Вјерице Радете

Председник Србије Александар Вучић каже да је изјава Вјерице Радете о смрти председнице Удружења "Мајке Сребренице" Хатиџе Мехметовић непримерена и породици преминуле у име Републике Србије изразио је саучешће.

"Не само да је та изјава непримерена него је један нељудски и нецивилизован коментар. Оно о чему бих могао да причам, шта је то на чему неки у Србији инсистирају и шта је то што неки у Србији заборављају. Како су сви заборавили шта је то говорио Сулејман Угљанин, много оштрије и много жешће нападајући стабилност српске државе и безбедност", рекао је Вучић.

Он је приметио да је некима добро дошло да те његове изјаве буду покривене нечим што је, како каже, с друге стране крајње нељудски.

"Имао бих много шта да кажем о разним актерима који су то користили, али није још време", додао је Вучић.

На питање да ли ће посланици СНС подржати иницијативу неколико странака о разрешењу Радете, Вучић је упитао да ли је неко уопште видео ту иницијативу и казао да неће да се изјашњава о томе што не постоји.

"Када буде стигла, онда ћемо донети одлуку", рекао је Вучић.

Вучић: Ватерполисти донели огромну радост нашем народу

НИКИНЦИ:  Председник Србије Александар Вучић честитао је данас ватерполистима Србије на освојеној европској титули, и најавио да ће до краја недеље добити све што су зарадили.„Они се нису борили за новац, већ за своју земљу, јуначки, срчано и донели су огромну радост нашем народу“, рекао је Вучић у Никинцима након показне вежбе гађања из стрељачког наоружања.

Казао је да је донета одлука да се покрије базен у Врњачкој бањи, подухват који ће коштати 1,5 милиона евра.Такође је рекао да ће ватерполо савез добити више новца, како би могао да врати све дугове који су се нагомилали током ранијег руководства.

Истакао је да је важно да кренемо са додатним припремама за Олимпијске игре у Токију и тамо освојимо 12 медаља, додајући да ће све што буде преко 10 медаља представљати огроман успех за нашу земљу.

Представљено ново наоружање на вежби гађања у Никинцима

НИКИНЦИ: На полигону Никинци данас је, у присуству председника Србије Александра Вучића, одржана показна показна вежба гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србје, али и које је у развоју. Вежби су присуствовали и министар одбране Александар Вулин, представници Војске Србије, министар полиције Небојша Стефановић, директор БИА Братислав Гашић...

На полигону у Никинцима је представљен део наоружања из пројекта "1500+".Своје умеће су представили припадници Специјалне бригаде Војске Србије, који су користили и модерне белгијске јуришне пушке СКАР - Л (Лигхт) у обе варијенте: дужу и краћу.Припадници Специјалне бригаде су демонтрирали уништавање непријатеља са том врстом оружја.

Након тога су дејствовали снајперисти у пару - осматрач и стрелац. Извиђачко - диверзантски тим је у вежби приликом патролирања наишао на непријатеља и отворио ватру аутоматским пушакама (калубра) 5,56 милиметра и хеклером кох (416 и Г36Ц). У вежби је коришћена и модуларна аутоматска пушка којом су гађани циљеви - црепове на малим и великим даљинама, као и снајпер М07.

Затим је тим на моторним возилима ланд ровер демонтрирао патролирање и дејство у случају заседе.Када је реч о средстивима у развоју који улазе у наоружање Војске Србије из пројекта "1500+" домаће индустрије и која је у фазама завршног испитивања, приказан је део од укупно 40 система.

Представљен је део нових извиђачких електронских система, дејство возила КИВ, Милоша, Лазара 3 и против авионски самоходног ракетног система ПАСАРС 16, као и нова генерација осматрачких оптоелектронских система МИП 1, Огањ... и модуларне аутоматске пушке М17.

Извршено је и лансирање ракете Маљутка, док ракетни систем Огањ због, како је речено, недостатка времена за потребне провере није испалио.
Председнику Србије је након вежбе представљено најновије наоружање које је набавила Војска Србије.

Иначе, пројекат „1.500+“ обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја, у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17 6,5 x 39 мм / 7,62 x 39 мм, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М12 и тактички пиштољи Е3 9мм ПАРА - што су све производи „Застава оружја а.д. Крагујевац“ и РБГР 40мм, који производи „ППТ Наменска“.

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео-нишан, као и осматрачко-нишанских монокулара и бинокулара за ноћа дејства.

Председник Србије Вучић је рекао да је задовољан како Специјалном бригадом и СКАР пушкама, као људима из крагујевачке "Заставе" и ониме што је приказала крагујевачка модуларна пушка, али и оним што су приказала наша возила "Лазар" и "Милош".

Додао је да се данас на показној вежби видела стварна готовост војника и војних капацитета, те да су се видели и недостаци, на чијем ће се отклањању радити, као и добре стране онога што је урађено у последње време.Подсећања ради, по наређењу врховног команданта Војске Србије и председника Вучића пројекат „1.500" је настављен пројектом „1.500+“.

Реч је о новој генерација стрељачког наоружања, али и новој балистичкој заштити и опреми.Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта „1.500+“ су и савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа „Милош“, нова генерација осматрачких оптоелектронских система „МИП 1“ као и оклопна борбена возила „Лазар 3“.

Осим тога, пројекат „1500+“ обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе „Врабац“ и „Квадрокоптер“ и нова неборбена возила „Застава НТВ“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести