Вучић: Харадинај опасан човек,"велика Албанија" претња свима

БЕОГРАД: Харадинај је опасан човек, а "велика Албанија" би била претња свима, каже председник Александар Вучић поводом изјаве Харадинаја о референдуму за уједињење КиМ с Албанијом, те истакао да ће Србија имати адекватан одговор на то.
Predsednik Aleksandar Vučić  Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

На питање новинара да прокоментарише ту најаву Харадинаја, Вучић је рекао да на претње не треба узвраћати претњама.

"Мој одговор је - ви свој посао радите, шта хоћете, а ми ћемо имати добар и адекватан одговор, а грађани не треба да брину", поручио је Вучић

Истиче да би волео да је чуо више рекација и из Вашингтонг, Брисела и других центара моћи у свету.

Како је рекао, не дај Боже да је неко са наше стране говорио о неким другим врстама уједињења на Балкану...не само да би нам увели санкције, каже, већ би нас скоро и бомбардовали.

Вучић је поручио да Србија није "плитак поток" да свако може да је прескаче на тај начин.

Ипак, напомиње да је Харадинај опасан човек и озбиљан политичар који пледира да постане нови председник тзв. Косова и да би у случају да буде изабран уз подршку Аљбина Куртија, онда би имали и косовску владу и председника тзв. Косова који зе залажу за уједињење са Албанијом.

Вучић додаје да је то политичка чињеница и да зато није разумео одушевљење неких људи у Београду таквом констелацијом снага у Приштини.

"То прихватамо као политичку чињницу и на њу ћемо увек да реагујемо", додао је Вучић.

Каже да су га и поред свега тога тужили на Косову како им прети када је рекао раније да ће бити изненађени реакцијом Србије ако буду кршили Вашингтонски споразум и тражили пријем у међународне организације.

Вучић: Јавни сервис да уређују професионалци, а не странке

Јавни сервис морају да уређују професионалци, а не политичке партије, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је тако одговорио на молбу да прокоментарише захтев опозиције за уређивања РТС-а.

„Јавни сервис није прћија политичких партија и не сме да буде као у њихово време, а ни да личи на њихове тајкунске телевизије које се баве само кампањом против државе, вакцинације. . . “, додао је Вучић.

Када је реч о захтеву за успостављање министарства за изборе, рекао је да само чека да предложе и министарство за ношење капа.

„Министарство за изборе познато је, основао је био Борис Тадић, а Драган Ðилас направио је два таква да би показао да је већи демократа. Дијалог је за разговор озбиљних људи, на озбиљне теме“, поручио је он.

Када је реч о критици на рачун Милана Стаматовића и Дуде Ивковића да су се „продали“ Вучић је казао да је његов посао као председник да увек саслуша све људе.

„Пре свега желим да разговарам о пројектима. Као што ће остати запамћено да је Србија имала оволики број вакцина, које смо добили својом способношћу, остаће и колико километара аутопутева и пруга је урађено, колико тога се променило у Србији остаце упамћено и јесмо ли успели да урадимо нешто и на Златибору. Да ли је то могуће и са онима који не мисле као ви, ја мислим да је могуће и потребно“, нагласио је он.

Вучић је казао да су Ивковић и он имали безброј пута различите ставове, да је реч о легенди, и да ће га он увек поштовати.

„Знам колико је радио за Раднички, Србију, Југославију. Без његове енергије и осталих који се боре не бисмо имали велелепну халу коју ћемо да имамо за две и по године“, нагласио је он.

Вучић је додао, да не може озбиљно да коментарише глупости којих се, како каже наслусаао -да ли ће да носи капу, каиш тегет или црн као и да је фарбао косу због светла на телевизији.

„Један сам од ретких који никада неће да иде код пластичног хирурга, нити да се фарба. Довољно сам матор да немам разлога да се стидим својих година и кријем седе. Немојте да измишљате, а то говорим онима који се труде сваког дана да нешто смисле и кажу само да би нешто рекли“, рекао је он.

Упитан да прокоментарише оцене аустријског политиколога Флоријана Бибера, који је до сада увек био на страни опозиције, а сада их критиковао, Вучић је одговорио да неће да говор и томе, јер не мисли да се ради о особи која је значајна, осим што води кампању против Србије.

„Не мислим да је посебно важно ако он нешто каже“, додао је он.

На крају је замолио грађане да помогну спровођење успешне вакцинације.

„Позивам грађане да се вакцинишу, да покажу одговорност, озбиљност, да себе и своје ближње чувају, да на сваки могући начин земљу убрзано погурамо напред“, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести