Вучић: Икеа добар пример привлачења шведских инвестиција

БЕОГРАД: Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас са председником шведског парламента Урбаном Алином о билатералним односима, европском путу Србије и економској сарадњи двеју земаља, која ће бити значајно унапређена отварањем новог продајног објекта компаније ИКЕА у Београду.
vucic alin tanjug
Фото: Tanjug

„ИКЕА ће бити добар пример успешног пословања у Србији и добар пример за привлачење више шведских инвестиција“, истакао је премијер Вучић.

Саговорници су разговарали и о односима у региону, посебно о последњим изјавама из Албаније и Приштине.

Како је рекао, Србија ће учинити све како би одржала стабилност у региону Западног Балкана и зато не реагује на последње провокације.

„Ако желиш да будеш успешна земља, мораш да имаш успешне комшије", рекао је председник шведског парламента и додао да је зато неопходно одржати стабилност Западног Балкана.

Премијер Вучић захвалио је на континуираној подршци Шведске процесу евроинтеграцијама Србије.

Алин Гојковићевој: Врата ЕУ су отворена за Србију

Врата ЕУ су отворена за Србију и све балканске земље, пренео је данас председници Скупштине Србије Маји Гојковић њен шведски колега Урбан Алин који је поручио да за њега није питање да ли ће Србија постати чланица ЕУ, него када ће то постати. 

Гојковић је новинарима, после састанка са Алином, рекла да је са гостом из Шведске разговарала о спољно политичком приоритету Србије, а то је пуноправно чланство у Унији, наводећи да је до сада отворено осам поглавља у преговорима о чланству и да се очекује да Србија отвори још најмање четири поглавља до краја малтешког председавања ЕУ 30. јуна. 

Председник парламента Шведске истакао је да на европском путу не смеју бити запоставити земље Балкана, те да оне имају подршку Шведске како би што је пре могуће постале пуноправне чланице Уније, истичући да је битно да постоје стабилна пријатељства и везе. 

“ЕУ никада није изневерила земљу која има статус кандидата за чланство”, каже Алин и додаје да је важно да Влада Србије настави да испуњава критеријуме за чланство. 

Истакао је да земље Балкана морају да се интегришу у ЕУ.

Николић: Србија води политику очувања стабилности у региону

БЕОГРАД: Председник Србије Томислав Николић разговарао је у Београду са делегацијом шведског парламента који је предводио председник Урбан Алин и том приликом рекао да се Србија већ годинама труди да води политику очувања стабилности у региону.

Без обзира на то што не деле баш све земље из окружења такву одговорност коју Србија има према том питању, ми сматрамо да је политика стабилности једина исправна и Србија од ње неће одступати ни убудуће, поручио је Николић.

Како је додао, Србија изузетно цени подршку коју јој Шведска пружа на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

Он је додао да су и сами преговори са Европском унијом нашој земљи много помогли да постане модерна и уређена држава и да би било јако добро ако би се свим земљама у региону, које нису чланице Европске уније, више помогло да што брже уђу у ту организацију, наводи се у саопштењу Прес службе председника.

То би уједно био и европски подстрек успостављању трајног мира и стабилности у нашем региону, закључио је Николић.

Алин је рекао да је за све државе у Европи значајно да знају да имају стабилно окружење, а да чланство у Европској унији и примена европских стандарда управо то омогућавају.

Због тога Шведска активно подржава напоре Србије да што пре постане чланица Европске уније и радује се сваком њеном успеху на европском путу.

 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести