Вучић: Иницијатива "Појас и пут" учиниће свет много богатијим

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу кинеској државној агенцији Синхуа да Иницијатива "Појас и пут" представља глобално значајну визију која ће донети огромну добробит свету.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Синхуа наводи да је интервју вођен у Београду у сусрет 19. Националном конгресу Комунистичке партије Кине (КПК), који почиње 18. октобра у Пекингу, и да је Вучић казао да Србија има пуно поверење у КПК и њене иницијативе.

Наводи се да је Вучић Иницијативу "Појас и пут", коју је 2013. покренуо председник Кине и генерални секретар КПК Си Ðинпинг, назвао "једном од најважнијих иницијатива које данас имамо у савременом свету" и да ова иницијатива "није добра само за Кину и њен народ, већ је добра и за многе друге земље".

Синхуа оцењује да је Србија "учесник пун ентузијазма" када је у питању овај пројекат.

"Могу да кажем, као представник веома мале земље, да бих желео да охрабрим чланове КПК да наставе с иницијативом ''Појас и пут'' и свим другим иницијативама, зато што имамо потпуну веру и пуно поверење у њих и њихове иницијативе. Људи и свет биће много богатији захваљујући добрим иницијативама, него што би били без њих", истакао је председник Србије.

Наводи се да је Вучић навео да је "у последњих пет година Кина постала повезанија са светом, док у исто време остаје чврсто на путу социјализма са кинеским карактеристикама и промовише сопствену културу на глобалном нивоу".

"Кинези не само што постају део светске политике, већ и светске културе. Ви постајете један од одлучујућих фактора светске културе, светских комуникација и треба да будете поносни на то. Све то показује да социјализам са кинеским карактеристикама функционише", рекао је Вучић.

У истом интервју Вучић је изјавио да се владајућа Српска напредна странка (СНС) радује продубљивању сарадње са КПК, коју је назвао природним савезником СНС.

Синхуа подсећа да је Вучић и председник СНС и наводи да је он казао да две странке треба да "продубе сарадњу, пошто треба да научимо више од наших кинеских пријатеља".

Синхуа наводи да Србија има свеобухватно стратешко партнерство са Кином.

Наводи се да је Вучић рекао да би његова странка желела да има чешће и разноврсније састанке са КПК и да је спреман да учи о начину на који КПК примењује закључке које доноси.

"То је нешто чему треба да се дивимо. Учинићемо све да ојачамо наше везе и учимо из кинеског примера", навео је српски председник.

Наводи се да је Вучић додао да би неке од достигнућа КПК било могуће поновити у Србији.

Синхуа наводи да је председник Србије назвао КПК снажном партијом са "добрим плановима и програмима за народ" и коментарисао спремност да "обрати пажњу на критике и прочисти своје редове", као и посвећеност постизању најбољих резултата за земљу.

"СНС ће учинити све да појача сарадњу", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести