Вучић отворио нови аутопут: После Милошa великoг следи Вожд Карађорђе

ОБРЕНОВАЦ: Нови аутопут "Милош Велики", на деоници од Обреновца до Љига, свечано је вечерас отворен за саобраћај.
1
Фото: Tanjug

Пут је отворен уз ватромет и песму "Играле се делије", а у присуству великог броја грађана, председника Алексаднра Вучића, министара, гостију из региона и Кине, чија је фирма радила на изградњи пута.

Приликом обиласка трасе, председник Вучић је истакао да је на тај пут Србија чекала вше од 70 година и да све што се гради има за циљ спајање српског народа.

Александар Вучић је саопштио, у обраћању грађанима на петљи Љиг новог аутопута „Милош Велики“, да је донета одлука да се крене у припреме за изградњу аутопута „Вожд Карађорђе“.

Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу аутопута „Вожд Карађорђе“ и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, Свилајнца до Деспотовца и Бора“, рекао је он на свечаности поводом пуштања у саобраћај новог аутопута Милош велики од Обреновца до Љига. 

Казао је да ће се аутопутем „Вожд Карађорђе“ спојити север и срце Шумадије са истоком Србије. 

„Биће назван по ономе ко је подигао Први српски устанак. Проћиће тај аутопут и кроз Вишевац где је рођен. Тим путем ћемо показати како Срби када се помире и када заједнички раде умеју да направе заједничке резултате“, подвукао је он.

Фото: Tanjug

У наредне четири године биће уложено скоро милијарду евра у изградњу пет хиљада километара регионалних и локалних путева, најавио је Вучић.

"Урадили бисмо и више, него немамо фирми и компанија које то могу да ураде. Није нам проблем у новцу, немамо тесара, варилаца који то могу да ураде, али ћемо и то променити другачијим образовањем и просветним системом", рекао је Вучић. 

Он је навео да је данас имао дуг састанак у вези са националним инвестиционим планом, истичући да је договорено да се Србија убрзано мења.

Истакао је да је одлучено да у свакој општини у Србији буде завршено све у вези са снадбевањем водом, канализацијом, фабрикама за отпадне воде...

"Срамота је да Србија нема то решено у 21. веку", истакао је Вучић.

Вучић је изјавио и да ће 18. децембра бити отворен пут код Сурчина, где ће бити скретање за аутопут "Милош Велики" и да је деоница од Обреновца до Љига која се данас пушта у саобраћај "на понос Србији".

"Имаћемо четири месеца чеп на Умци, Остружници, Баричу, већ 18. децембра отворићемо пут до Сурчина. Тамо ће се скретати на овај аутопут", рекао је Вучић обилазећи новогизграђену деоницу аутопута "Милош Велики" од Обреновца до Љига.

Он је рекао да се до краја 2021. године отвара ауто-пут Чачак-Пожега.

Са Вучићем су и члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и један од челника црногорске коалиције Демократски фронт Андрија Мандић.

Вучић је поручио да се тај пут ради "и да бисмо се спајали са нашом браћом у Црној Гори

Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови аутопут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају од 18. августа, у саобрацајној функцији бити 103,06 км Аутопута Е-763 Београд - Јужни Јадран. 

Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

Путарина на новоотвореној деоници наплаћиваће се од септембра.

Наплатна карта са бројем 001

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Вучић је приликом обиласка наплатне рампе Обреновац, симболично добио наплатну картицу са бројем 001.

Наплатна рампа Обреновац је прва тачка коју је председник Вучић данас обилшао, на аутопуту "Милош Велики", на деоници од Обреновца до Љига која ће вечерас свечано бити пуштена у саобраћај. 

Вучић је захвалио на картици и пожелео успех у раду свима који ће бити на услузи возачима на новом аутопуту.

Велика прилика, зовите инвеститоре

Вучић  је на искључењу за Уб  истакао да је нова саобраћајница велика прилика за ту, али и остале локалне самоуправе на тој траси, и поручио им да зову инвеститоре.

Председника је, по изласку из аутобуса којим обилази трасу, дочекао глумац Ненад Јездић, одевен у одору кнеза Милоша, српског државника и дипломате, по коме нови аутопут и носи име, читајући кнежеву биографију.

Вучић је  поновио да ће деоница од Сурчина до Обреновца бити завршена до Светог Николе, са мостом преко Саве и Колубаре, чиме ће бити олакшан пут из њиховог краја и ка Новом Саду, Шиду, али и Мађарској, Италији...

"Сада је то велика прилика, зовите инвеститоре, да људи могу да раде", поручио је председник.

Наплата путарине на новом аутопуту од септембра

Вучић је најавио да ће путарина на новом аутопуту “Милош Велики” почети да се наплаћује од 1.септембра.

Вучић је, у разговору са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, на искључењу код Лајковца, рекао да је раније говорио да путарина треба да се наплаћује одмах, али да, ипак, треба дати времена грађанима да науче и навикну се на нови пут.

“Од 1. септембра ћемо да наплаћујемо”, рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић
Фото: Танјуг/ Раде Прелић
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести