Вучић: Први услов за повратак у институције испуњен, други је ЗСО

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, "бољи дил" од оног који је постигнут по питању таблица на КиМ, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претодних договора.
2
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић

Како је рекао за повратак Срба у институције испуњен је први услов, нема наплате новцаних касни,отимања аутомобила... Остао је сада други - формирање заједнице српских општина.

"Када се формира заједница српских општина онда идемо у несто друго", рекао је он

Вучић је приметио да је Приштина пре два дана има по његовом мишљењу бољи дил него што су га добили синоћ.

Зашто су то себи урадили, не знам, не разумем их, погрешна процена и тактика, али то је њихова ствар. За нас је важно да у комуникеу недвосмислено стоји неопходност испуњавања и имплементација прехтодних договора, што је од кључног значаја", истакао је Вучић.

Нагласио је да је управо на томе највише инсистирао, јер нема преласка преко тога.

"Јер то ће бити главна замка на чему ће они да инсистирају, зато сам ја инсистирао на тој реченици - да постоји у тој изјави, а то је поштовање свих претходно постигнутих договора. То је за нас најважније", додао је Вучић.

Рекао је да је најважније да наш народ неће бити матлатретиран и да ће талбице КМ остати и опстати.

Вучић је рекао да када је реч о осталим српским таблицама са деноминацијом косовских градова и општине де факто не постоје, а посебно јужно од Ибра, већ постоје само КМ таблице.

"Што се тиче КМ таблица и нових аутомобила, њих има до 90 на годишњем нивоу, а што се тиче обнове, она тече нормално и не постоји нигде никакве обавеза по том питању. Рекао сам чак да смо ми спремни да и то док трају преговори да зауставимо, пошто ћемо морати да разговарамо о таблицама. За нас важно да трају преговори и да КМ таблице важе, којих има око 7.000 људи који живе на КиМ, а 2.000 у централној Србији, могу да наставе да возе те аутомобиле без икаквих сметњи", навео је он.

Како је рекао, то је и статусно једна мала тактичка победа, која ће нас водити у још тежу ситуацију којој ћемо бити изложени и тежим притисцима.

Зато код мене не можете да видите радост, јер знам да нас чекају тешка времена, додао је Вучић.

Истакао је да је задовољан што смо сачували мир за наш народ.

"Задовољан сам и што нисмо угрозили целу Србију и што ће нам ова година бити рекордна по нивоу страних директних инвестиција, јер за то можете да се борите када имате мир.

Вучић је нагласио да су га код нас опет напали као да је нешто издао, иако је донета одлука која ће очувати мир, као и да га нападају управо они који већ све дали Приштини.

"Ситуација код Срба на северу КиМ узаврела и ври, људи су сити терора приштинских власти и ово није нешто за политичке свађе, већ нешто што и мене брине", навео је Вучић.

Казао је да је јуче био скуп и у Горњем Кусцу у новобрдској општини, на коме је било скоро 5.000 људи, што показује да су Срби уцењивања, малтретирања, шиканирања и притиска, и што их третирају као националну мањину јер они неће да буду национална мањина.

Вучић је рекао да постоје страсти код Срба на КиМ јер су били мучени у претходне 23 године.

"После 23 године терора, желе да чувају своје огњиште и даље се боре за своју децу, старе, али и за Србију на КиМ и нашу будућност", нагласио је Вучић.

Када је реч о плановима о којима се говори у међународној заједници, Вучић је навео:

"Ја сам им рекао, ви сте добили наш одговор поводом вашег нон пејпера, у форми нон пејпера, а добили сте и мој усмени одговор у Бриселу - шта су наше црвене линије и о чему нећу да разговарам уопште. Претите прекидом преговора, па прекините их одмах. Зар мислите да било ко озбиљан може у свету да се хвали да је прекинуо разговоре и преговоре, па како ћете да решавате проблеме. Ево, ми кажемо, нећемо Косово у УН и шта ћете онда, да нас бомбардујете и претите санкцијама, на основу чега и ког акта, када цео цео међународно правни оквир иде у корист Србије", истакао је председник Вучић.

Додао је да зна колико нас чека компликована ситуација и додао да мора да призна колико су еврпоски представници, као и представници САД били врло рационални у свом односу.

Када је реч о локалним изборима на северу КиМ, Вучић је рекао да је Приштина пожурила да што пре замени српске представнике уместо да сачекају и виде како ће и шта да ураде.

"Видели сте шта су Срби рекли, формирање ЗСО и после тога су спремни да се врате у институције, пошто је један услов испуњен по питању таблица", нагласио је Вучић.

Када се формира ЗСО онда идемо у нешто друго, додао је Вучић.

"Све и да хоћу, а нећу, не могу да убедим Србе у тако нешто јер им је доста свега и ма колико им је било тешко нису се уплашили најављене велике силе, јер су знали да је светиња коју бране, а то су њихова огњишта, деца и земља је већа од претње. Није лак период пред нама, верујем да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести