Вучић разговарао са Ердоганом, 12. јуна на отварању гасовода 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић и турски председник Реџеп Таип Ердоган сагласили су се да се односи две земље успешно развијају и да могу бити још бољи, а Вучић је прихватио позив турског председника да 12. јуна присуствује свечаном отварању гасовода ТАНАП.
vucic i erdogan, tanjug video arhiva
Фото: Александар Вучић и Реџеп Таип Ердоган, фото: Танјуг (Видео), архива

Вучић је разговарао телефоном са турским председником Ердоганом, а у дугом и пријатељском разговору размотрили су економске и политичке односе Србије и Турске, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника. 

Они су се сагласили да се односи успешно развијају, али и да заједничким напорима могу да се постигну још бољи резултати.

Председник Ердоган упутио је позив Вучићу да 12. јуна присуствује великој манифестацији - свечаном отварању гасовода ТАНАП, која ће се одржати у граду Ескишехиру.

Вучић је прихватио позив Ердогана и поново ће боравити у једнодневној посети Турској.

Председник Вучић је замолио председника Ердогана да подстакне и подржи турске инвеститоре да улажу у Србији, наводи се у саопштењу.

Вучић је у Турској боравио пре само нешто више од месец дана 6. и 7. маја, када га је Ердоган лично дочекао на аеродрому у Истанбулу и тиме му указао посебну част.

Током дводневне посете у Анкари је потписано више споразума о сарадњи између Србије и Турске.

Вучић је тада рекао да је управо турски лидер најзаслужнији за "вртоглави успон" сарадње две земље и указао да је Турска "највећа сила" на Балкану, као и колики значај има за нашу земљу.

Вучић је тада изјавио да је Ердоган позвао све инвеститоре из његове земље да улажу у Србију што је више могуће и да су те његове речи охрабрујуће, тако да очекујемо што више турских инвеститора у Србији.

Ердоган је рекао да је циљ његове земље размена са Србијом вредна пет милијарди долара, те поручио да ће радити и даље на јачању стабилности и мира на Балкану, упркос онима којима то смета. 

Током посете Анкари српске делегације министар енергетике и рударства Александар Антић истакао је значај развоја снажних односа са Турском и у области енергетке.

Антић је рекао да Турска постаје једно од кључних гасних чворишта за снабедавње пре свега југоисточне Европе. 

Тада је најављено да ће у наредних неколико недеља бити пуштен у рад гасовод ТАНАП, који повезује Каспијски басен са југоисточном Ервопом, као и да се ради на развоју пројекта Турски ток, чиме Турска постаје кључна транзитна земља за гас.

"Преко Турске ће се одвијати озбиљни пројекти који ће утицати на снабдевање читавог овог дела Европе, поготово Западног Бакана", рекао је тада Антић.

У Анкари је тада потписан меморандум којим се подиже ниво сарадње у области гаса и обновљиве енергије на виши ниво.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести