Вучић: Сагласност с Пенсом о већем броју тема

ВАШИНГТОН: Председник Александар Вучић изјавио је после састанка са америчким потпредседником Мајком Пенсом да је веома задовољан садржајем разговора, тоном и начином комуникације, темама и сагласјем о већем броју тема о којима смо разговарали. 
vucic
Фото: Tanjug

"Србија не може да одговори свачијим захтевима. Ми имамо независну политику и не можемо на сва питања да одговоримо како домаћин жели. Пенс је био веома коректан и није ме ниједног момента ставио у незгодну ситуацију", истакао је Вучић у укључењу у програм Пинк телевизије.

Према његовим речима, први ниво разговора били су односи у региону, на другом месту су причали о нашим билатералним односима и како да привучемо што већи број америчких инвеститора.

"Трећи ниво разговора је глобални проблем са тероризмом и наравно тема је била и однос са Русијом", рекао је Вучић и додао да је био веома отворен, говорио "без рукавица".

Вучић је рекао и да је Пенс учинио велику част српској делегацији тиме што га је испратио после разговора до капија Беле куће.

"Ја сам веома задовољан тоном нашег разговора, и пре свега темама и сагласја о већем броју тему. Честитао сам предеседнику Трампу и Пенсу на победи и рекао да је Србија то дочекала са одушевљењем, као и да Србија нема анитамерички однос", рекао је председник Србије.

Разговорима с Пенсом претходили су сусрети председника Србије у Конгресу, који су протекли у охрабрујућој атмосфери, судећи по коментарима америчких сенатора после састанка. 

Састанак Вучића и Пенса, само месец и по дана од како је Вучић преузео дужност шефа државе, свакако спада у ред најважнијих за Србију.

Вучић је на почетку посете рекао да у Вашингтону очекује важне разговоре о важним темама за Србију, те да ће покушати да обезбеди вашингтонске администрације за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану. 

Вучић на потписивању Меморандума са компанијом Циско

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Вашингтону потписивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и компаније Циско (Cisco). 

Меморандум су потписали амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама Ђерђ Матковић и виши потпредседник за односе са владама и заједницама у компанији Циско Мајкл Тимени, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Овај меморандум подвлачи намеру две стране да отпочну разговоре у циљу постизања договора о програму националне агенде за убрзавање дигитализације (ЦДА). 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести