Вучић се састао с Додиком: Граница с БиХ до краја године?

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је надлежна комисија почела да ради на предлогу установљења или потпуног разграничења са Босном и Херцеговином, како би до краја године покушали да утврдимо границу између две земље. 
vucic dodik
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Даћу све од себе да будемо компромисни и конструктивни, а да истовремено не наудимо интересима српског и других народа у БиХ, тако и у Србији, рекао је председник Вучић на прес конференцији после разговора с председником Српске Милорадом Додиком.

Упознао је, рекао је, Додика са проблемима које Србија има са тим питањем и истакао да се нада да ћемо имати предлог у најкраћем могућем року. 
Надам се решењу до краја године, уз сагласност БиХ, закључио је Вучић. 

Председник Србије је, такође, изјавио да је састављен тим људи који који ће у Србији и Републици Српској почети да ради на тексту Декларације о опстанку српског народа.

У тиму ће, како је рекао, из Србије бити декан Филолошког факултета у Београду проф. др Љиљана Марковић, декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, професор Правног факултета Мирко Васиљевић и председник Матице српске Драган Станић.

Поред њих, у тиму ће бити још неколико лигнвиста, стручњака за славистику који ће заједно радити на тексту, додао је Вучић након разговора са Додиком.
Разговарали смо о Декларацији, као општем правном акту за који смо се договорили да буде важан камен у насем будућем деловању и саставили смо тим истакнутих људи који већ почиње да ради у Србији и РС, рекао је Вучић.

Декларација ће, према ранијим најавама, обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавања српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

Председник Српске  је рекао да се први нацрт тог документа очекује до половине следећег месеца, те да ће се потом састати сви учесници на ниову радне групе за израду Декларације, да би финализирали процедуру и упутили документ у јавност. 

Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Изразио је задовољство због динамике, која је, каже, одржива, али и задовољство што је Српска укључена у тај пројекат, односно писање Декларације, која ће, уверен је, допринети очувању срспког националног интереса у региону и дати одговор како то учинити.

Држаћемо се договорених оквира, рекао је Додик.

О разговорима са ЕУ, САД, РУС

Председник Србије  упознао је Додика са разговорима које је Србија имала са представницима ЕУ, САД и Русије. 

Замолио сам га да учини све што може да се упозна европски пут, да се снажније и храбрије крене у реформе. Разговарали смо и о даљој подршци Србије РС, културним везама које нас спајају и које морају бити још чвршће, рекао је Вучић.

Он је указао да постоје датуми које Србија и Српска морају заједно да обележе:

Како је навео, у 2018. и 2019. години обележавају се важни датуми за Србију, односно 100 година од победе у Првом светском рату, 2019. године и 800 година од успостављања прве спрске Архиепископије на челу са Растком Немањићем, Светим Савом.

Много тога заједнички морамо да обележимо и повезујемо један народ у духовном и културном смислу, рекао је Вучић. 
Разговарали су, каже, и о ближем инфраструктурном и економском повезивању РС и Србије и најавио да ће на предлог Додика бити одржана седница Виског савета за сарадњу са РС.

Председник Додик је рекао да је најважнија жила куцавица за РС да се заврши аутопут до Бањалуке, преко Добоја, затим Шамца, Брчког, Бијељине, од Београда, рекао је Вучић и додао да је за Србију то лак задатак, јер остаје само део поред Кузмина, односно неких 17, 18 километара аутопута. 

Понудио сам да помогнемо и до Бијељине, рекао је Вучић и додао да је Србија заинтересована за аутопут који би ишао преко Вишеграда. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести