Вучић: Трагати за миром, а не за разлозима за сукобе

БЕОГРАД: Важно је трагати за миром и компромисом, а не за разлозима за сукобе, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, након разговора са италијанским премијером Ђузепеом Контеом, и истакао да је Србија спремна за разговоре са Приштином, који би можда у будућности водили ка некаквом споразумном решењу.
Konte i Vučić foto: Tanjug/video
Фото: Конте и Вучић Фото: Танјуг/видео

Посебну захвалност изразио је свом госту што је рекао да ће Италија бити добар и искрен амбасадор Србије на њеном европском путу.Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је госта упознао са ставовима Србије о Косову и Метохији, рекавши да је Србија спремна на наставак дијалога чим таксе буду укинуте.

Упознао га је са чињеницом да су таксе кршење ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању, као да тако нешто рационални људи не могу да доносе.„Спремни смо за разговоре који би можда у будућности водили некаквом компромисном решењу. Да ли ће га или неће бити много је пута још пред нама, али је важно трагати за миром и компормисом, а не за разлозима за сукобе“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да су Србија и Италија истински пријатељске земље, чија су два наарода кроз историју увек градили најбоље могуће односе.„Данас смо потзврдили наше добре билатералне односе, 140 година од успостављања дипломатских односа и стратешког патртнерства Србије и Италије“, додао је он.

Вучић је изразио посебну захвалност Контеу на речима које је изговорио на састанцима током посете Београду, што је пружио подршку европском путу Србије.Изговорио је једну реченицу због које нисам могао да сакријем неку врсту радости и задовољства. Рекао је да ће Италија бити добар и искрени амабсадор Србије на њеном европском путу“, пренео је Вучић.

Рекао је да је Контеу захвалан на тој реченици, јер су у условима када дабијамо различите сигнале из ЕУ такве речи пријатеља и снажне земље, Италије која игра снажнију улогу не само у ЕУ, већ и нашем региону који не припада Унији, за нас, како је констатовао, од изузетног значаја.

Кад је реч о европском путу Србије, Вучић је рекао да је од Контеа добио сву пажњу и навео да је Италија увек подржавала и да ће подржвати Србиј на пут ка ЕУ и на путу реформи."Верујем да ће та подршка бити још јача и снажнија са оваквом, све јачом и снажнијом политиком Италије", рекао је он.

Фото: Конте и Вучић Фото: Танјуг/видео

Такође је рекао да је ће Србија подржати политику Италије која ће тражити сва могућа решења за унапређење живота људи у Европи и унапређење сарадње на свим континентима."Ценимо све што је Конте урадио у претходном периоду, веома ценимо и поштујемо и сматрамо да то доприноси угледу Италије у региону и свету. Са радошћ гледамо на снажење италијанске државе и њене моћи", рекао је Вучић.

Италија ће, како је рекао, у Србији имати искреног пријатеља и савезника."И ви, поштовани пријатељу, можете да рачунате на нашу искрену подршку и помоћ, ма колико да смо мали и да нисмо толико значајни", рекао је Вучић.

Он је додао да се пријатељство мери, не по томе, већ колико пажње и срца сте спремни пријатељима да дате.Пренео је да је са гостом анализирао сарадња на свим нивоима, додајући да су економски односи сваке године све бољи, да упркос паду извоза аутомобила имамо стални раст.

Први пут је размена прешал 4,32 милијарди евра, казао је Вучић.Указао је да у Србији има више од 400 италијанских компанија, и још 1.300 у којој постоји италијански капитал, а те фирме запошљавају десетине хиљаде људи у Србији.

Такође је указао да расте и број туриста, и пренео да је у Србији прошле године боравило 52.000 туриста из Италије, који су остварили 118.000 ноћења.„Верујемо да може бити увећаван број туриста из Италије и да Београд и Србија буду још интересантнији за Италијане“; рекао је он.

Вучић: Нисам говорио о признању,то није моја тема,већ ПР

БЕОГРАД: Председник Србије Алекандар Вучић рекао је данас да је агенцији АНСА рекао оно што сваки дан говори јавно и да није говорио о признању Косова.„Не знам шта је ко преносио. Ништа о признању нисам рекао, осим што сам рекао да немамо компромисно решење“, рекао је Вучић на конференцији за штампу после разговора са италијанским премијером Ðузепеом Контеом, упитан шта је тачно рекао у интервјуу италијанској агенцији по питању решења за Косово.

"Ја не могу о томе да говорим, и зато што ми немамо никакво компромисно решење не могу о томе да говорим. Али, ја нисам неко ко би могао било коме да искључи неку тему за разговор", цитирао је Вучић део из интервјуа АНСИ, на српском језику, како је нагласио.Стално покретање те теме је у интересу Албанаца са Косова, додао је, и не види коме би још могла да буде интересантна осим Албанцима, као и лажним српским патриотама.

Рекао је такође да није неко ко би могао да искључи било коју тему за разговор, нити забрањује неком да каже шта жели.Вучић је нагласио да се он бори за народ, и да се то види, да је препознато, јер је добио 80 одсто гласова Срба на КиМ."А Срби на Косову и Метохији не живе на несебима, већ на земљи и знају које проблеме имају", приметио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести