Вучић:  Упркос неслагањима, јачаћемо сарадњу са Механизмом

БЕОГРАД:  Сарадња Србије са Механизмом за међународне кривичне трибунале одвија се континуирано и на добром је нивоу, истакао је данас председник Александар Вучић током састанка са главним тужиоцем Механизма Сержом Брамерцом и нагласио да ће Србија, упркос неслагању око неких питања, наставити да јача сарадњу са Тужилаштвом Механизма међународних кривичних трибунала.
Vučić i Bramerc FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Фото: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Вучић и Брамерц разговарали су о предстојећем извештају тужиоца за Савет безбедности Уједињених нација, учинку Тужилаштва Хашког трибунала за бившу Југославију, као и помоћи у изградњи институција и преношењу знања српским правосудним органима, наводи се у саопштењу председникове Службе за сарадњу с медијима.

Тужилац Брамерц је, како се наводи, изразио незадовољство недостатком регионалне сарадње. Брамерц и Вучић су се сагласили да је неопходно да посвете посебну пажњу проблему несталих. Вучић је нагласио је да је нарочито важно да дође до напретка у сарадњи по питању несталих лица, што би довело до побољшања у односима Србије и Хрватске.

Као део подршке, коју канцеларија тужиоца Механизма пружа Србији, Брамерц је указао да ће током марта 2019. године, у сарадњи са Правосудном академијом, бити организована обука за тужиоце, који поступају у случајевима ратних злочина у циљу стицања додатних знања у овој области. 

Председник Вучић захвалио је на предлогу главног тужиоца Брамерца да наше надлежне институције учествују у заједничким програмима, кроз које би Тужилаштво Механизма међународних кривичних трибунала, у виду обуке и других видова подршке, помогло примену Стратегије за ратне злочине у Републици Србији.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести