Вучић: Захвалност Бурундију због Косова

БЕОГРАД: Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са министром спољних послова и међународне сарадње Републике Бурунди Аленаом Емеом Њамитвеом, коме је изразио велику захвалност за одлуку те земље да повуче признање једнострано проглашене независности Косова.
в
Фото: Tanjug

Председник Вучић је, тим поводом, захвалност изразио и у свом писму за председника Бурундија Пјера Курунзизу, које је уручио министру Њамитвеу. 

Како је саопштила канцеларија за сарадњу с медијима председника Републике, Вучић је председника Курунзизу позвао да посети Србију и да у будућности заједно раде на подстицању међудржавних односа. 

Како је најавио председник Вучић, Србија ће ускоро у главном граду Буџумбури отворити дипломатску канцеларију.

Министар Њамитве је пренео поздраве председника Курунзизе и нагласио да је управо од њега потекла јасна инструкција о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова, пошто су пажљиво размотрене све околности, између осталог и релевантни међународни акти, попут Резолуције Савета безбедности УН, као и пријатељски односи Београда и Буџумбуре из периода некадашње СФРЈ. 

Министар Њамитве је поновио подршку Бурундија територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Двојица саговорника су сагласна да постоје бројне могућности за развој сарадње у областима трговине, одбране и безбедности, рударства и јавних финансија, као и у образовању, култури и спорту. 

Изражено је очекивање да ће у што скорије време бити усаглашено осам предложених међудржавних споразума, који би били темељи за интензивније контакте и јаче везе између Србије и Бурундија. 

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести