Вулин: Поново стипендирамо најбоље студенте

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин уручио је данас уговоре стипендистима Министарства одбране за 2019/2020 школску годину, а у питању је 16 студената који су испунили све тражене услове.
1
Фото: Tanjug

Како је истакао Вулин приликом доделе стипендија у Великој ратној сали старог Генералштаба, Министарство одбране након дугих деценија запостављања, немара и небриге према својим кадровима и према својој будућности обнавља праксу стипендирања.

"Министарство одбране је после ко зна колико деценија обезбедило новац и услове да наша најталентованија и најбоља деца могу да добију стипендије и да самим тим, након завршетка школовања, могу да добију гарантовано радно место у Војнотехничком институту", рекао је Вулин.

Он је додао да ће на овај начин бити сачувана наша памет, да ће наша деца имати мотив за рад, као и да не оду из земље.

Према његовим речима, свако ко ради у Војсци Србије, без обзира да ли је то редован војник или инжењер, "зна да ради нешто више од обичног посла, а бити део Војске Србије је велика и важна ствар и животна мисија, а не само посао".

"Војнотехнички институт ће бити значајно појачан са овим младим инжењерима, добиће „свежу крв", нове идеје, добиће децу која су најбоља и најталентованија. Војнотехнички институт се опоравља и обнавља на овај начин", истакао је Вулин.

Конкурс за доделу студентских стипендија за школску 2019/2020. годину расписан је у јулу 2019. године, одлуком министра одбране Александра Вулина.

Министарство одбране и Војска Србије закључили су уговоре о стипендирању са 16 студената који су испунили све тражене услове.

Уговором је предвиђено да стипендисти по завршетку студија добију запослење у Министарству одбране и Војсци Србије, а њихова будућа радна места налазе се у Војнотехничком институту Министарства одбране, наводи се у саопштењу.

Како је истакао директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић данашњи догађај је од изузетног значаја за Војнотехнички институт и развој наоружања и војне опреме.

"Ово је још један од начина на који Министарство одбране подржава развој наоружања и војне опреме, јер нама су истраживачки кадар и знања најзначајнији и на овај начин добијамо кадар и знања из оних технолошких области које су за нас најзначајније, рекао је пуковник Павковић.

Говорећи о значају ове стипендије, студенткиња мастер студија на Технолошко-металуршком факултету Универзитета у Београду Маја Младеновић истакла је да јој је велика част што је управо она једна од стипендиста Министарства одбране.

"Заиста је невероватна прилика, а поготово и прилика за касније започињање каријере, будући да је Војнотехнички институт један од најбољих института у нашој земљи", поручила је Маја Младеновић.

Према речима студента мастер студија на Машинском факултету у Београду Луке Миличића, “докле год постоје припадници Војске Србије који су спремни да на терену жртвују све зарад испуњења своје мисије, важно је да постоје и људи који су спремни да дају свој максимум како би им обезбедили технолошку предност која им је неопходна да би испунили задату мисију”.

"Војна индустрија је већ вековима носилац технолошког развоја ове земље и као таква она мора бити спремна да одговори на изазове и конкуренцију у рангу светске технологије. Задатак наше генерације је да настави тамо где су предходници стали и да да свој допринос овој вишегенерацијској незаустављивој трци ка врху светске технологије", рекао је Миличић и захвалио у своје име и у име својих колега и пожелео свима “дугу и успешну сарадњу”.

Данашњој свечаности присуствовали су и в. д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, као и породице и пријатељи добитника стипендија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести