Захарова: Приштина покушава да истисне УНМИК

МОСКВА: „Русија очекује да ће руководство Уједињених нација на одговарајући начин реаговати на акције Приштине против представника мисије УН на КиМ”, поручила је данас портпаролка руског Министаерства спољних послова Марија Захарова, коментаришући одлуку Приштине да прогласи руског званичника у Унмику за персону нон грата.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Захарова је оценила да проглашавање руског званичника у Унмику за персону нон грата представља наставак провокација Приштине како би се, како је навела, заоштрили међуетнички односи у региону, дискредитовале УН и конструктивна улога Русије на Балкану.

Она је осудила сваки покушај да се ограничи делатност или истисне мисија УН са КиМ, "предузимањем агресивних корака који могу бити у супротности са духом и словом резолуције Савета безбедности УН 1244".

"Оцигледна је жеља косовских власти да се отарасе оних који могу објективно да забележе деструктивну политику Приштине која се спроводи у подручјима покрајине где живе Срби", оценила је Захарова.

Она је позвала УНМИК и КФОР да осигурају безбедност руских и других чланова мисије УН, у оквиру својих надлежности под резолуцијом Савета безбедности УН.

"Очекујемо да ће самовоља Приштине наићи на одговарајући категоричан одговор руководства УН", навела је Захарова, а преноси ТАС С.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц саопштила је 31. децембра да је, на захтев премијера Аљбина Куртија, донела одлуку да прогласи руског званичника у Унмику за персону нон грата због, како тврди, његове штетне активности којом је нарушена безбедност тзв. Косова.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести