Завршен међународни пројекат DR SHARE

У Војводини је успешно завршен међународни пројекат “Смањење катастрофа, стандардизована анализа опасности и процена ризика” (DR SHARE), што је још једна од охрабрујућих чињеница на европском путу Србије, изјавио је јуче покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.
bjelic
Фото: Покрајинска влада

Како преноси Биро за односе с јавношћу Покрајинске владе Бјелић је на конференцији за медије у Новом Саду истакао да је од посебног значаја што је у пројекту под препознатљивим акронимом “DR SHARE“, учествовао Покрајински секретаријат за регионални развој са својим пројектним тимом, који је заједно са Фондом “Европски послови“ наступио испред Републике Србије, као једног од партнера на пројекту.

Осим Покрајинског секретаријата, у пројекту су учествовали и Вуковарско-сремска жупанија (Хрватска) на челу са координаторком пројекта Зринком Чобанковић, Посавска жупанија (БИХ) са представником Матом Бркићем, као и Бојан Костић у име сектора за кризне ситуације МУП-а Србије.

„Смисао овог пројекта је заснован на добро идентификованој типологији ризика од природних, посебно хидролошких непогода које по свом захвату не познају границе постојећих држава“, рекао је Бјелић.

Такве претње, по природи ствари, како је нагласио, није могуће ставити под апсолутну контролу, али је могуће ризике таквих непогода добрим механизмима управљања и контроле свести на најмању могућу меру, што је основна сврха имплементиране ИТ алатке и овог пројекта.

Подсетивши на разорне поплаве 2014. године, које су захватиле регион и управо суседне земље, партнере у пројекту, Бјелић је навео да нас оне обавезују да учинимо све како би ниво регионалне сарадње и повезивања у овој области максимално унапредили у интересу сигурне будућности наших грађана.

Укупна вредност овог пројекта, чија је реализација започела почетком јануара  2016. године, износи преко 280 хиљада евра. Од укупног износа, Европска комисија је обезбедила готово 75 одсто средстава, док преостали део суфинасирају земље партнери пројекта, у чијој ће спрези систем цивилне заштите сваке од земаља, у кризним ситуацијама бити много бржи и ефикаснији, наводи се у саопштењу.

А. С.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести