Завршена расправа, посланици у петак о амандманима 

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је вечерас начелну расправу о предлогу да Јоргованка Табаковић буде реизабрана за гувернера НБС, као и више законских предлога, а рад ће претресом амандмана наставити у петак.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Посланици су обједињено расправљали о 14 тачака дневног реда.Табаковић је за гувернера НБС предложио председник Србије Александар Вучић на основу њених досадашњих резултата које је остварила на тој функцији, док је опозиција најавила да ће бити против да она буде реизабрана.

На дневном реду су измене Закона о локалној самоуправи и платама у агенцијама и другим организацијама.Министар Бранко Ружић је у понедељак образлажући законе казао да они имају за циљ да трансформишу управу у ефикаснији, професионалнији и модернији сервис грађана Србије.

Поред расправе о предлозима закона, посланици су данас полемисали и о ситуацији у општини Параћин због чега је председавајући Верољуб Арсић више пута одредио паузу, а опомене су добили посланици ДС Радослав Милојичић и Александра Јерков.

Међу тачкама о којима су посланици расправљали су и избор вицегувернера Народне банке Србије, избор чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, на предлог Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја, као и на предлог УНС и НУНС, као и о Предлогу одлуке о избору председника судова. 

Разматрао се Предлог закона о измени и допуни Закона о државној управи, Предлог закона о изменама и допунама Закона о матичним књигама, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавним агенцијама.

Народна скупштина разматрала је Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, о заштити права и слобода националних мањина, о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама.

Пред посланицима су се нашле и измене и допуне Закона о територијалној организацији Републике Србије, као и Предлог закона о потврђивању Додатног протокола Европској повељи о локалној самоуправи о праву да се учествује у пословима локалних власти.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести