Зобеница на састанку Извршног одбора АЕР-а у Бриселу

Брисел/Нови Сад: Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница учествовао је данас у Бриселу на састанку Извршног одбора Скупштине европских регија (АЕР) и најавио да ће и у 2019. години АП Војводина наставити да активно, амбициозно и предано учествује у раду ове организације.
 Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica Foto: Skupština AP Vojvodine
Фото: Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница Фото: Скупштина АП Војводине

Потпредседник Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а задужен за међурегионалну дипломатију, истакао је као веома значајну чињеницу да АЕР наставља да проширује чланство и јача свој утицај.

„Задовољство је видети да АЕР наставља да се шири и да је, поред регија из Словеније и Уједињеног Краљевства које су се придружиле АЕР-у у септембру прошле године током Јесењег пленарног заседања АЕР-а у Новом Саду, данас на Састанку ИО АЕР-а донета одлука о прикључењу Републике Карелије из Русије“, нагласио је Зобеница.

Он је члановима Извршног одбора ове најутицајније мреже европске регионалне сарадње представио извештај о раду за протеклу годину, те најавио програм активности и програма који ће бити реализовани у 2019. години.

Потпредседник Зобеница је истакао да је за АП Војводину велика част што ће по други пут бити домаћин „Летње академије АЕР-а“, која ће се одржати од 1. до 6. јула у Новом Саду, а током чијег трајања ће више од стотину младих из читаве Европе имати прилику да се повежу, размене знања и искуства, али и да се упознају са потенцијалима наше покрајине. Он је, као значајну предност, истакао да се „Летња академија АЕР-а“ одржава управо у 2019. години,  у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице младих, што ће сигурно допринети квалитету и успеху овог догађаја. То ће, према његовим речима, бити и одлична могућност да младима из Европе приближимо политике и програме за младе које Република Србија има и успешно развија.

Као посебно значајно за АП Војводину и Србију, те за наставак промоције наших потенцијала другим европским регионима и државама, потпредседник Зобеница је истакао и организовање другог по реду Регионалног бизнис форума, који ће крајем октобра у Новом Саду окупити представнике регионалних развојних агенција, привредних комора и привредника.

Говорећи о успеху претходног форума, који је окупио више од 140 представника привредних субјеката, Зобеница је нагласио да је према подацима Европске мреже предузетништва (ЕЕN) у периоду од октобра до децембра 2018. године потписано седам уговора између различитих компанија као резултат B2B састанака на прошлом Регионалном бизнис форуму у Новом Саду. Он је додао и да је на онову тих резултата, по други пут, прихваћена по други пут иницијатива АП Војводине да узме улогу организатора, те да је циљ да се ове године направе још бољи резултати.

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести