ФК ТИСА ИЗ ПАДЕЈА Бољи услови вратиће децу на игралиште

Тиса из Падеја, који баштини традицију клуба Падејац основаног у овом месту чоканске општине 1936.године, преживљава судбину спортских колектива у многим сеоским срединама.
Seniorska ekipa koja je jesenas branila boje Tise iz Padeja Foto: FK Tisa,Padej
Фото: Сениорска екипа која је јесенас бранила боје Тисе из Падеја Фото: ФК Тиса,Падеј

Тиса се такмичи у Потиској међу­општинској лиги, а најважније опредељење руководства клуба је да се екипа сачува на окупу и обезбеде бољи услови за окупљање младих.

Падејац се некада такмичио у Севернобанатској лиги, од 1968. године је понео име Тиса, а такмичи се са мање или више успеха. Пре две деценије успео је да се пласира у Суботичку подручну лигу, међутим, због недостатка средстава је иступио из такмичења. Јесењу полусезону је  завршио на 6.месту од 15 екипа, а сениорска екипа, која је једина укључена у такмичење, почела је припреме за пролећни део првенства.

Жеља ми је да са сарадницима клуб подигнемо на виши ниво, да у нашем селу имамо нешто чиме се можемо поносити (Даниел Раданов)

- Пласман на табели је скроман, спрам наших тренутних могућности ваљда и није могло боље. Задовољни смо учиником, а амбиције су нам пре свега да вратимо омладину на стадион, да подмађујемо екипу из сопственог подмлатака и да крај сезоне пробамо да дочекамо у горњем делу табеле. То ће бити веома тешко, јер у Потиској лиги је доста квалитетних екипа.У јесењем делу првенства нисмо доживели убедљив пораз, сем у првом колу у Ади где смо наступали са свега осам играча. При резултату 6:0 за АФК дошло је до прекида јер су се наша два играча повредила. Консолидовали смо екипу, тако да сада са ривалима можемо да се надигравамо - сматра председник клуба Даниел Раданов.

У екипи, коју предводи тренер Миодраг Радић, на окупу је 19 играча, сви су из Падеја сем једног из суседног Сајана. У зимској паузи у Тису се вратило неколико младих играча, који би у наредном периоду, уз озбиљно схватање и залагање, требало да чине окосницу прве екипе.

Расположиви потенцијал је сада спој искуства и младосту, а у конкуренцији за први тим су: Балаз Ковач, Лазар Радић, Роберт Шили, Ференц и Гегељ Ленђел, Кристофер Буш, Силвестер Зомбори Јожеф Кочиш, Саша Мојсин, Атила Липтаи, Арнолд Бобојчев, Даниел Раданов, Александар Игњин, Норберт Јенеи, Андреј Тренка, Воја Марков, Ђорђе Симић, Ласло Шипош, Даниел Фодор и Миленко Малетин. У плану је одигравање више утакмица са екипама из околине и Рохамом из Нове Црње.

Председник и првотимац Тисе Даниел Раданов напомиње да због лоших услова млађе селекције нису укључене у такмичење, али ће да покушају  да  се обезбеде бољи услови и да децу и прикључе такмичењу са вршњацима из региона Потисја.

- Услови за рад су веома тешки, пре свега због лошег стања комплетног објекта. Дуги низ година ништа није урађено услед недостатка финансијских средстава, а такође и из разлога што земљиште на којем се налази игралиште у катастру није било укњижено у власништво клуба, нити Месне заједнице Падеј. Средином прошле године смо успели да се изборимо и разрешимо тај проблем, тако да сада имамо могућности конкурисања за средства за изгрању нових свлачионица и обнову комплетног спортског објекта.  Верујем да би тиме вратили децу која су се постепено удаљавала од клуба, услед лоших услова - каже Раданов.

Клуб се највећим делом финансира из буyета чоканске општине намењеном за спорт, према могућностима помажу још месне заједнице и више мањих спонзора и људи добре воље привржених Тиси. Раданов се прихватио одговорности да упоредо игра и води клуб у коме је начинио прве фудбалске кораке и стасао да се за његов опстанак и афирмацију ангажује на два фронта. У вођењу клуба помажу му Ален Берки, Миодраг Радић, Шандор Ленђел, Радован Игњин и још неколицина пријатеља клуба.

- Нија лако све ускладити уз по­родичне обавезе, али никако не бих дозволио да се клуб који волим угаси. Жеља ми је да са сарадницима клуб подигнемо на виши ниво, да у нашем селу имамо нешто чиме се можемо поносити. Надам се да ћемо за то добити подршку општине Чока, МЗ Падеј, људи којима је стало до клуба,као и спонзори којима сам често и досадан. Међутим, без тога клуб не би могао да остане на ногама - сматра Раданов.
 

        М. Митровић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести