Реванш осмине финала ЛШ: Ајакс срушио шампиона Европе, Тотенхем међу осам

Фудбалери Ајакса из Амстердама направили су велико изненађење, пошто су на гостовању победили Реал Мадрид са 4:1, у реванш утакмици осмине финала ЛШ.
tadic, tanjug ap
Фото: Junak pobede nad Realom Dušan Tadić, foto: Tanjug/ AP Photo/Bernat Armangue

Феноменалну партију одиграо је српски фудбалер Душан Тадић који је на мечу учествовао код три гола, од чега је два пута асистирао, а једном се уписао у листу стрелаца. Фудбалери Тотенхема пласирали су се у четвртфинале Лиге шампиона савладавши Борусију.

Утакмица између Реала и Ајакса је одлично кренула за холандски клуб, пошто је Зијех у седмом минуту савладао Тиба Куртоуу. Тадић је лепо проиграо Мароканца, који је пласираним шутем послао лопту иза леђа Белгијанца. До другог поготка није се чекало пуно. Овога пута главну улогу имао је Тадић, иако није постигао погодак. Српски фудбалер је одличном финтом, у стилу Зидана, насамарио Каземира и потом послао саврешен пас ка Нересу. Бразилац је смирено шутирао и савладао голмана Реал Мадрида. Шампион Европе је нападао, међутим Онана је на другој страни феноменално одбранио. Са резултатом 0:2 отишло се на паузу.

Фото: FoNet

Када је реч о првом периоду игре, треба споменути да је Сантјаго Солари морао да направи две измене, пошто су због повреде морали да изађу Лукас Васкес и Винисијус јуниор. 

На старту другог полувремена Реал је кренуо да притиска. Ређале су се шансе, али је Ајакс одолевао. Како нису искористили прилике, уследила је казна. Тадић се после две асистенције уписао у листу стрелаца. Његовом поготку претходила је контроверзна ситуација јер је Мазроуи сачувао лопту, која је била на тик да изађе ван игралишта. Уследио је ВАР, а на крају је судија Феликс Брих ипак признао погодак српског фудбалера. Играо се 62. минут када је Тадић постигао гол. 

Фото: FoNet

У наставку Реал је успео да смањи преко Асенсиа у 70. Минуту, али је тачку на ову утакмицу ставио Шене само три минута касније и оверио пласман Ајакса у четвртфинале Лиге шампиона.

Тотенхем је победио Борусију 1:0 и у Дортмунди и тако потврдио убедљивих 3:0 са Вемблија. Меч на препуном Вестфалену је решио Хари Кејн сјајним голом у 48. минуту сусрета.

Фото: FoNet

Борусија је очекивано имала иницијативу од старта меча, диктирала ритам игре и стрпљиво чекала да се отвори "рупа" у одбрани Тотенхема. Временом је домаћин појачавао притисак да би врхунац достигао срединон првог дела утакмице. Међутим, на високом нивоу је био Јан Фертонген, али је пре свега изузетно расположен био капитен Иго Лорис. Француски голман је бранио буквално све, зауставио је свих пет шутева ка свом голу, неке и са свега пет метара удаљености. 

Фото: FoNet

Наставила је Борусија у истом ритму и на стадру другог дела меча, посебно је ангажован био Ројс, али су га саиграчи слабо пратили у завршници напада. А онда, у трећем минуту наставка утакмице Хари Кејн ставља тачку на овај двомеч. У наставку меча Борусија није имала снаге да одговори Спурсима, Фаврове измене ништа нису промениле, па је Тотенхем рутински привео меч крају и пласирао се у четвртфинале Лиге шампиона. 

Реал Мадрид Ајакс 1:4 (први меч 3:5)

МАДРИД: Стадион Сантјаго Бернабеу, гледалаца: 77013. Судија: Феликс Брах (Немачка). Стрелци: Асенсио у 70. минуту за Реал, а Зијех у 7, Нерес у 19, Тадић у 62. И Шене у 73. минуту за Ајакс.

РЕАЛ: Куртоа – Регељон, Варан, Начо, Карвахал – Модрић, Каземиро (Валверде 87), Крос – Винисијус (Асенсио 35), Васкес (Бејл 29), Бензема.

АЈАКС : Онана – Таљафико, Блинд, Де Лихт, Мазраои (Велтман 80) – Де Јонг, Шоне (Де Вилт 73) – Тадић, Де Бек, Зијех – Нерес (Долберг 74).

БорусијаТотенхем 0:1 (први меч 0:3)

ДОРТМУНД: Сигнал Идуна парк, гледалаца: 65.829. Судија: Дени Макели (Холандија). Стрелац: Кејн у 48. минуту за Тотенхем.

БОРУСИЈА: Бурки – Диало, Вајгл, Аканђи, Волф (Брун Ларсен 62') – Витсел – Гереиро (Пулишић 62'), Геце, Ројс (Дилејни 74'), Санчо – Алкасер.

ТОТЕНХЕМ: Лорис – Дејвис, Вертонген, Санчез, Алдервирелд, Орије – Сисоко, Ериксен (Роуз 83'), Винкс (Дајер 55') – Сон (Ламела 71'), Кејн

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести