У трећем колу квалификација за ЛЕ Војводина гостује победнику дуела Бала таун (Велс) – Стандард Лијеж

Жреб у швајцарском Ниону одредио је да фудбалери Војводине, 24. септембра, у 3. колу квалификација за Лигу Европе снаге одмере с победником сусрета Бала таун (Велс) - Стандард Лијеж (Белгија).
FK Vojvodina
Фото: Ј. Грлић

Новосађани ће свакако бити гости, а на тај начин избегли су то да за противника добију руски Ростов и енглески Тотенхем, ривале против којих би им било много теже да сањају у проласку у плеј-оф рунду. За очекивати је да Белгијанци неће имати проблема у сусрету у Велсу и да ће они бити домаћини чети тренера Ненада Лалатовића, што наговештава њихов занимљив и неизвестан дуел.

- Искрено, Велшане не познајем, а Стандард је велики клуб, који има значајно име у белгијском и европском фудбалу - рекао је Видак Братић, помоћни тренер Војводине. - Најбитније је то што ћемо поново имати прилику да играмо у европској конкуренцији, самим тим и могућност да се измеримо с јаким супарницима. Уколико Белгијанци прођу Велшане, а мислим да хоће, нисмо без шансе да прођемо у наредну рунду квалификација, иако смо гости. Истина је и то да ће наш будући ривал бити у предности јер ће играти код куће, али верујем у квалитет екипе коју имамо, као и у нашу форму и серију добрих резултата у којој се налазимо. Добро је то што смо избегли Тотенхем и Ростов, а до дуела који нам следи имамо довољно времена да се спремимо, упознамо врлине и мане противника и покушамо да их на најбољи начин искористимо.


ТСЦ може на Либерец

У другом колу квалификација за Лигу Европе екипа ТСЦ-а састаје с тимом ФСЦБ (некадашња Стеауа) и Румуни у том дуелу слове за фаворита. Међутим, уколико би Бачкотополчани успели да приреде изненађење, вољом жреба у Ниону, у 3. колу чекао би их чешки Слован из Либереца.


Штопер Владимир Ковачевић недавно је стигао  у Вошу  из белгијског Кортрајка и логично је да добро познаје квалитет Стандарда.

- Без сумње, добили смо за ривала велики клуб, један од најбољих у Белгији - истакао је Ковачевић. - Наравно, све ово говорим под условом да Стандард савлада Бала таун у 2. колу, а убеђен сам да хоће. По одласку из Новог Сада дебитовао сам за Кортрајк управо у сусрету с екипом из Лијежа и тада сам победио, а касније сам уписао и реми и пораз. У сваком случају, реч је о одличној, младој екипи, која је добро стартовала у новој сезони и која је пуно тога променила у саставу, као и шефа стручног штаба. Први шпиц тима из Белгије је Уругвајац Фелипе Авенати, с којим сам играо заједно у Кортрајку, а мотор екипе је Селим Амалах. Имамо шансу у сусрету којем се надам, јер игра се без присуства гледалаца, а управо навијачи су доста значајни за наступе клуба из Лијежа. Тамо нас очекују перфектан терен и сјајни услови за игру и радујем се новом одласку у ову земљу.


Честитао и Војислав Гајић

Војислав Гајић, председник ФК Војводина у оставци, није пропустио прилику да честита црвено-белима на победи у дербију с Партизаном и добрим резултатима које остварују.

- Честитам момцима на тријумфу против црно-белих, а посебно шефу струке Ненаду Лалатовићу, који је још једном показао како се мајсторски води екипа - рекао је Гајић. - Уз то, а после жреба у Ниону, поручујем свима у клубу да збију редове и да сви буду посвећени истом задатку и помогну тиму да оствари снове и прође у групну фазу Лиге Европе. Мислим да је то реалност и да момци могу да елиминишу Стандард.


Тренер Стандарда је Филип Монтаније и тим који предводи тренутно заузима друго место на табели белгијског првенства. У њему, поред домаћих играча, он рачуна и на праву легију странаца, у којој се налазе: Муса Сисако из Малија, Конгоанци Yон Некадио и Марвел Бопе Бокади, Камерунац Колинс Фаи, Француз Николас Гавори, Кипранин Константинос Лаифис, Гојко Цимирот из БиХ, Мароканац Мехди Карсела-Гонзалес, Израелац Еден Шамир, Црногорац Александар Бољевић, Хрват Дује Чоп, Румун Денис Драгуш и Абдул Фесал Тапсоба из Буркине Фасо.

Тим из Лијежа основан је давне 1898. године, а игра на стадиону “Морис Дуфрасне”. У 122 године дугој историји освојио је 10 титула националног првака, осам пута био је победник Купа, а четири пута освојио је и Суперкуп. На међународној сцени највећи успех Стандард је остварио у Купу УЕФА (сезона 1981/1982), када је играо у финалу, а исти домет забележио је 1996. године у Интертото купу.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести