ЗВЕЗДАН ТЕРЗИЋ О СУДБИНИ МАРАКАНЕ: Црвеној звезди је потребан нови, модеран стадион

БЕОГРАД: Стадион Црвене звезде "Рајко Митић" остаће на локацији на којој се сада налази, без померања центиметар лево или десно, изјавио је данас генерални директор фудбалског клуба Црвена звезда Звездан Терзић.
2
Фото: FK Crvena zvezda, youtube printscreen

Он је тиме отклонио сваку недоумицу о евентуалној градњи новог стадиона Црвене звезде у близини аеродрома "Никола Тесла".

"Црвеној звезди су неопходни модеран европски стадион и нови камп. Забуна је настала јер су на друштвеним мрежама погрешно интерпретирали моје излагање на Скупштини Црвене звезде. Говорио сам да ће се тренинг камп градити на површини од око 22 хектара у близини аеродрома. Камп би требало изместити одавде, јер је овде превише скуп квадратни метар да би се ту тренирало", рекао је Терзић у интервјуу за данашњу Политику.

"Остаје само дилема да ли треба реконструисати стадион 'Рајко Митић', како жели један број навијача, или га потпуно срушити и направити потпуно нови, што је, према мом мишљењу, јефтиније, функционалније и целисходније", додао је Терзић.

Фото: Youtube/ K1

Он је истакао да се стадион Црвене звезде неће селити и нагласио да мора да остане на садашњој локацији у Љутице Богдана 1а.

"Примери у Европи су то показали. Сви клубови, који су градили нове стадионе дуплирали су или чак триплирали број гледалаца на домаћим утакмицама, или исто толико или више увећали укупне приходе. Ми смо сада у ситуацији да играмо Лигу шампиона. Имали смо приход од пет милиона евра и највећи приход остварен је од европских утакмица. Од домаћег првенства једва покривамо огромне расходе које изискује организација утакмица", навео је генерални директор Црвене звезде.

Терзић је навео пример фудбалског клуба АЕК из Атине.

"АЕК има годишњи прилив од 22 милиона евра само од улазница, наспрам наших пет. Саградили су нови, модеран стадион капацитета од 32.000 гледалаца, који је распродат. О АЕК-у говорим као о клубу из окружења где није тако фудбалска земља као Немачка или Енглеска. То је наша идеја. Ако Црвена звезда жели да се даље развија, неопходно је да има нови, модеран, функционалан стадион где могу да дођу породице, деца, жене, да дођу два сата пре утакмице, да имају многе садржаје на услузи, да могу да ручају, да им буде топло и удобно", рекао је Терзић.

Фото: Youtube Prinscreen/ StadiumDB.com

Он је подсетио да је "Маракана" саграђена 1963. године.

"Била је модеран стадион у то време, али прошло је 60 година и више није функционална. Стадион је укопан, све четири трибине су наслоњене на четири зида на земљи и немамо ниједан квадратни метар комерцијалног садржаја који може да се стави у функцију нових прихода Црвене звезде", навео је Терзић.

"Изградњом новог стадиона не само што бисмо знатно увећали приходе, већ би амбијент био другачији и играчима и навијачима. Играчима ће бити много већи доживљај на самом терену. Ја разумем да су многи наши навијачи емотивно везани за славну традицију, али боже мој, сви велики клубови у Европи, који су изградили нове стадионе били су везани за славну историју и традицију старих стадиона, али су то превазишли. Постали су свесни, ако клуб жели даље да се развија, не може без новог стадиона", изјавио је Терзић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести