Чешка савладала Пољску и заказала дуел са Србијом на СП

Кошаркашка репрезентација Чешке је савладала Пољску резултатом 94:84 и састаће се са Србијом у борби за пету позицију на Светском купу.
ceska poljska, fiba
Фото: FIBA

Меч је одлучен у драматичној завршници, у који су се боље снашли чешки играчи, који нису дозволили Пољској да направи преокрет у финишу.

Пољска је повела са 5:0, а предност је сачувала до шестог минута прве деонице. До краја прве четвртине се играло "кош за кош", па је она завршена нерешеним резултатом - 23:23, пошто је Дамијан Кулиг успео да врати у обруч промашај Адама Вачинског.

Током већег дела другe deonice Пољска је била у предности, после тројке Лукаша Кошарека је имала и шест поена вишка, али је Чешка серијом од пет узастопних поена успела да ухвати прикључак, а после тројке Томаша Саторанског и да поведе. Последњих 90 секунди првог полувремена је у потпуности припало Чешкој која је стигла до двоцифрене предности, али је Вачински на крају ове четвртине успео да убаци поене и смањи разлику на осам поена.

Тројкама Арона Цела и Вачинског је Пољска на старту трећег квартала стигла на два поена заостатка и до краја четвртине је "дисала за вратом" противнику, међутим никако није успела да направи корак више и да преокрене, па је Чешка са поеном предности ушла у последњих десет минута игре. Поново су Цел и Вачински преузели контролу над игром и на половини четврте четвртине је Пољска имала вишак од три поена, али су се потом "јавили" Јаромир Бохачик, Мартин Петерка, Ондреј Балвин и Војчек Хрубан, па је предност поново прешла на страну Чешке.

У самом финишу је Пољска кренула на све или ништа, заиграла је пресинг преко целог терена, али је то само отворило много простора чешким играчима да поентирају, да приведу утакмицу крају и славе победу двоцифреном разликом.

Фантастичне партије су за Чешку приказали Томаш Саторански (22 поена, 12 асистенција) и Војчех Хрубан (24 поена, 12 скокова), док је Јаромир Бохачик убацио 21 поен.

На другој страни је бољи од осталих био Адам Вачински са 22 поена, Еј Џеј Слотер и Дамијан Кулиг су додали по 12, а Матеуш Понитка је уписао 10 поена.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести