Играч Слободе Урош Бањац водећи стрелац јуниорске лиге Србије

Познато је да само таленат никада није био довољан за успех, него су рад, труд, посвећеност и одрицање оно што води до резултата.
Uros Banjac 1
Фото: Урош Бањац, фото: КК Слобода

Управо то показује Урош Бањац, кошаркаш Слободе из Новог Сада, који је тренутно најбољи стрелац јуниорске лиге Србије. Он се пре две године више посветио тренинзима и  резултати стижу, ове сезоне је испред свих вршњака по броју постигнутих поена – укупно 162 на досадашњих осам утакмица.

– Урош је висок 196 центиметара, игра на позицији бека–шутера, а понекад га ставим на плеја. Велики је радник, тренира индивидуално сваки дан, а потом има тренинге са тимом. У последње две године је много напредовао. Ове сезоне, као и прошле, игра и са сениорима, по неких 10, 15 минута по утакмици, па самим тим и тренира са обе екипе – рекао је тренер јуниора Слободе Никола Дулејан.


Стижу  признања

Урош Бањац је у досадашњих осам утакмица пет пута убацио више од 20 поена, а само једном није био двоцифрен. У мечу против нишког Константина бројао је до 26, уз 14 скокова и шест асистенција, уз укупан индекс корисности 40. Заслужио је због тога место у идеалној петорци и признање МВП шестог кола. У осмом колу нашао се опет међу пет најбољих, јер је у победи над Радничким 1950 забележио 27 поена, седам скокова и две асистенције (индекс 30).


Новосадски клуб је прошле сезоне освојио титулу у Другој српској лиги и сада се такмичи у Првој. Тренирају у сали хотела Дуга на Телепу, а утакмице играју у Футогу. Тренутно су на осмом месту на табели, имају исти скор од четири победе и исто толико пораза као још три клуба испред њих, а 18–годишњи Бањац је у сваком мечу био запажен и само једном није имао двоцифрен учинак. Урош иде у Гимназију „Светозар Марковић“ и са школским тимом је победио на државном првенству прошле године. Узимајући у обзир да сваки дан тренира и са јуниорима и сениорима, а викендом игра две утакмице, он истиче да му то не представља проблем.

– Није ми тешко, волим кошарку. Наравно да некад дође до умора, али трудим се да не обраћам толико пажње на то, јер сам срећан када играм. Пуно ми значи то што сам и са сениорима. Некада се поклопи да утакмице буду исти дан, дешавало се то три - четири пута. Онда ме стигне умор, увек у другом мечу. Углавном прво на распореду буде јуниорска утакмица, па онда сениорска – каже  Урош Бањац.

До оваквих резултата перспективни кошаркаш не би могао да дође сам и све ово је плод заједничког рада.

– Саиграчи и тренери ми много помажу. Сваки дан радим индивидуално, да ли вежбе снаге у теретани или шутирам и увек је један од тренера са мном, Никола Дулејан, Александар Комненић, Никола Угрица и Александар Караћ. Од пре две године посветио сам се кошарци више и ово је резулта великог рада – казао је Бањац.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести