КОШАРКАШИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ ПОРАЖЕНИ ОД ЖАЛГИРИСА У ЕВРОЛИГИ: Серија 13:0 пресудила црвено-белима

Дежа ви. Тако најбоље може да се опише нови пораз Црвене звезде од Жалгириса.
1
Фото: Рокас Гиедраитис у акцији, фото: KK Црвена звезда

Имали су црвено-бели све у својим рукама, да би литвански састав серијом 13:0 преокренуо и „украо“ победу ривалу у другом колу Евролиге. Исто тако било је и прошле сезоне, у једној од одлучујућих битака за плеј-оф.

Мучила се Црвена звезда у нападу, али и са дефанзивним скоком, што је домаћин знао да наплати. Комплетна прва петорка Жалгириса уписала се у стрелце, да би након тројке Едгараса Улановаса литвански тим отишао на 13-4. Доминирао је и Роландс Шмитс и после нових поена у рекету донео прво двоцифрено вођство. Морао је да уђе Милош Теодосић и то је за 180 степени променило дешавања на паркету. Плејмејкер црвено-белих асистирао је и погађао тројке, чиме је, уз Луку Митровића, био иницијатор преокрета.

Спона Теодосић-Митровић наставила је да функционише одлично и у другом кварталу, па је гостујућа екипа стигла и до плус шест. Одржавао је тим Душка Ивановића ту предност и након што је Теодосић отишао на клупу. Адекватно га је замењивао Шабаз Нејпир, који је на вешт начин два пута изнудио фаул на шуту за три поена.

Летаргично је кренула Црвена звезда у трећој четвртини, али је Митровић био тај који није дозвољавао домаћину да буде још озбиљнији. Теодосић је потом врло креативно пронашао Дејана Давидовца, који је неометан погодио шут за плус пет. Два поседа предности имала је Ивановићева екипа пред последњих 10 минута игре, пошто је и одбрана постала важан фактор, као и скок, који је црвено-бели тим све боље контролисао. Испоставило се да то није довољно. Ређали су се погоци за три поена домаћих, доминирао је шутем Брејди Менек и био најзаслужнији за преокрет и нову победу Жалгириса над Црвеном звездом.

Жалгирис – Црвена звезда 79:74 (19:21, 16:17, 15:18, 29:18)

КАУНАС: Жалгирио арена, гледалаца: 15.000, судије: Дифала, Недовић, Кортез.

ЖАЛГИРИС: Еванс 8, Митро-Лонг 3, Лекавичијус, Хејс 8, Д. Гиедраитис, Шмитс 18, Бирутис 4, Димша 2, Лавриновичијус, Манек 9, Буткевичијус 12, Улановас 15.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Теодосић 15, Ханга 6, Давидовац 6, Митровић 16, Симоновић 2, Нејпир 9, Тоби 2, Боломбој 6, Илић 8, Недовић 4, Гиедраитис, Дос Сантос.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести