Несторовић један од најважнијих чланова Нижњег Новгорода (Видео)

Руски Кошаркашки клуб Нижњи Новгород, посебно његова млађе селекције, последњих година бележе све боље резултате, добрим делом захваљујући једном Србиину – Марку Несторовићу (36), који обавља функцију координатора свих млађих категорија у највећем клубу Новогороцке области.
marko nestorovic
Фото: Marko Nestorović, foto: Youtube Printscreen

Рођени Београђанин, новосадски зет (супруг Селене Павловић Несторовић, такође кошаркашког тренера), добио је поверење од клупских челника  и обласног министра за спорт, прослављеног руског кошаркаша Сергеја Панова, да устроји рад са младим кошаркашким нараштајима. Марко је направио план и програм, држи бројне семинаре и предавања за тренере, па су временом и други клубови из области обухваћени системом рада српског тренера. Што се тиче КК Нижњи Новгород, резултати су већ видљиви: млади тим је завршио на 9. месту у ВТБ лиги тог узраста, освојили су првенство и куп Нижегороцке области,  јуниори су такође били најбоља екипа у области...Иза свега стоји јасна визија клуба.

„Идеја је да се у мањим срединама обуче тренери за рад с млађим категоријама, како би у перспективи КК Нижњи Новгород у првом тиму имао већину домаћих играча, а не да квалитетне појединце, као сада, купује у иностранству“, каже Марко Несторовић.

Фото: Youtube Printscreen


То се зове минус

У периоду када су Балкан и добар део Европе захватиле несносне врућине, утешно може да зазвучи подак о температурним приликама у Новогороцкој области.

„Зиме су изузетно хладне. Најнижа температура коју сам осетио била је, једном приликом, 42 степена испод нуле. Морао сам да обучем две јакне, није било другог решења“, каже Марко.


„Све школе кошарке у области су добиле план и програм рада, а тренутно су, у систему који сам устројио, 22 тренера и 600 играча млађих категорија. Срећом по младе руске кошаркаше, све је бесплатно. Улаже се у спорт, самим тим и у кошарку, али до скора је недостајала организација. Ипак, што је посебно важно, постоји велика жеља да се учи и напредује.“

До недавно у области није било организованог такмичења млађих категорија, већ само једна лига са осам клубова. Сада се такмиче две генерације (2005 и 2006. годиште) са укупно 20 екипа. Сваког викенда игра се турнир у другом граду, а већ наредне сезоне у плану је лига за шест узрасних категорија. Од најталентованијих дечака  и момака формира се репрезентација Нижегороцке области са којима ради 17 тренера. Велики акценат стављен  је на едукацији и усавршавању тренерског кадра, а семинари се одржавају једном месечно. Инсистира се на демонстрацији, комуникацији и корекцији, јер знање треба ваљано пренети кроз демонстрацију, те исправити уочене грешке.  Марко све то организује, усмерава, надгледа...

Познато је да играчки, као и тренерски таленти на овим просторима ничу као печурке после кише, па је тако на клупу Нижњег Новгорода Зоран Лукић, некадашњи тренер Беопетрола, својевремено и члан стручног штаба ЦСКА. Његовим повратком у клуб веће су амбиције, а оне су да се уђе у плеј – оф ВТБ лиге. У предстојећој сезони боје овог руског клуба браниће Новосађанин Стеван Јеловац. Тако ће два Србина сарађивати у далекој Новогороцкој области, јер поред рада са млађим категоријама, Марко Несторовић има још једно задужење.

„Укључен сам у рад првог тима као асистент, за индивидуални рад са играчима. Кошаркаши су то тражили“, каже Несторовић, велика тренерска перспектива наше кошарке , чију енергију, посвећеност и знање тренутно обилато користе Руси.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести