Александар Боричић: Ванредно стање захтева и ванредне мере

Председник Европске одбојкашке конфедерација Александар Боричић говорио је за сајт ове организације, у којем је причао о мерама које су предвиђене за помоћ свима у одбојкашком спорту на Старом континенту.
ЦЕВ/ Александар Боричић, председник ЦЕВ-а
Фото: ЦЕВ/ Александар Боричић, председник ЦЕВ-а

Такозвани “Маршалов план” је нешто што ће потпуно променити начин функционисања и помоћи свима да на што лакши начин преброде кризу насталу због коронавируса.

У чему је суштина “Маршаловог плана” који је ЦЕВ прихватио како би покренуо такмичења после пандемије кронавируса?

-Добро је познато да се налазимо у периоду велике кризе и да ванредно стање захтева ванредне мере. После много идеја и прича са свим нашим чланицама, а у циљу превазилажења проблема, административни борд ЦЕВ одобрио је серију мера како бисмо поново покренули активности, али и помогли  одбојкашкој породици. Вредност овог пакета је 11.5 милиона евра и то је историјски подухват у одбојци, можда и у спорту, за постпериод коронавируса у европској одбојци.

Које су главне мере које ЦЕВ планира?

- Одбојка је екипни спорт, у којем су тимски рад и солидарност неопходни како би се постигао успех. Исте вредности су важне како бисмо што лакше превазишли недаће које су нас задесиле у последњих неколико седмица. ЦЕВ ће помоћи своје чланице, највише националне одбојкашке савезе и клубове, тако што ће бити флексибилнији и постати посредник како би се пронашла решења за све проблеме. То се односи на прављење новог распореда планираних такмичења, као и финасијску помоћ у организацији, путовању екипа и помоћ у ликвидности савеза и клубова. Почећемо те активности, уз размишљање да сви учесници и они који су  везани за наш спорт, буду здрави, а пратићемо ситуацију по државама како се буду релакирале тренутне мере које су недељама на снази.


Имамо и алтернативна решења

Хоће ли бити неких такмичења ове године?

- Много тога зависиће од контролисања коронавируса, док научници и доктори раде на прављењу вакцине. Упркос генералној непознаници, наш календар је такав да предвиђа такмичења током предстојећег лета, укључујући и рокове за одлуку хоће ли се та такмичења одржати или неће. Нажалост, морали смо да откажемо наставак европских клупских такмичења, као и Европску лигу за репрезентације, јер не постоје могућности за њихово одигравање. Планирамо да нађемо начин да се одрже групне фазе такмичења у квалификацијама за Европско првенство следеће године. Такође, биће и много такмичења у одбојци на песку која нас очекују крајем лета, наравно ако сви буду здрави и способни да играју. Ако ипак ова такмичења не буду одржана, имамо план и алтернативна решења.


Мислите ли да ће коронавирус оставити велике последице по одбојку и посебно на клубове?

- Верујем да сви делимо осећање несигурности, али мислим да је заједништво најбољи лек како бисмо се изборили с изазовима који су пред нама. Желим да покажемо да смо велика породица која се међусобно подржава у тешким тренуцима. Тешко је предвидети колико ће ова криза утицати на клубове, али и глобалну економију, иако су наши партнери већ изнели велику дозу забринутости. Ипак, ЦЕВ је свестан улоге оних који ће играти европска клупска такмичења и зати ће подржати све у оквиру такозваног “Маршаловог плана”, с озбиљном количином новца. Свесни смо да пате и клубови који нису на врхунском нивоу и да имају исте проблеме због ове кризе, али верујем да помоћ и солидарност могу свима да нам помогну у превазилажењу изазова.

Велики број одбојкашких такмичења у години већ су предмет приче годинама уназад. Да ли очекујете додатне притиске како би број такмичења одговарао свима, посебно на релацији национална првенства – савези - међународна такмичења? 

- Увек настојим да будем позитиван и све ово видим као повод за разговор, пре него као на допунски изазов. Коронавирус је стопирао спорт на глобалном нивоу, многе лиге су отказане и заустављене, укључујући и Олимпијске игре. Пошто смо сви у истој ситуацији, мислим да је дијалог и даље главна ствар. Томе ЦЕВ тежи и наставиће у истом стилу, како би, уз помоћ наших чланова, нашао најбоље решење за све. Морамо да нађемо и установимо систем који ће одговарати свима.

Шта бисте поручили одбојкашкој породици, као и навијачима, који с нестрпљењем очекују наставак такмичења?

- ЦЕВ је оперативан од почетка кризе, комуницира с љубитељима одбојке путем друштвених мрежа, како бисмо осигурали да се, када ова пауза прође, све настави у најбољем реду, с још више ентузијазма и позитивне енергије него раније. Сигуран сам да не постоји вирус који ће угасити страст за одбојком у нашим срцима – закључио је Александар Боричић.     

Припремио: М. Ристић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести