Одбојкаши Србије данас играју с Французима у полуфиналу ЕП

Колико пута су се до сада на великим такмичењима састајали одбојкаши Србије и Француске, међу њима не постоји ниједна тајна.
Zajedništvo vodi Srbiju do finala Evropskog prvenstva Foto: CEV
Фото: Заједништво води Србију до финала Европског првенства Фото: ЦЕВ

Ново поглавље великих међусобних сусрета биће исписано вечерас од 21 час када ће се “орлови” и “галски петлови” срести у борби за пласман у финале Европског првенства. Играће се у Паризу, у дворани “Берси” где ће Французи имати подршку публике, али биће то само мала помоћ јер се екипе одлично познају, довољно су искусне да могу да искључе све спољне утицаје и да се упусте у још беспоштедну борбу која гарантује медаљу на шампионату Старог континента.

У до сада седам одиграних утакмица на првенству Европе, одбојкаши Србије изгубили су свега три сета, играли су добро у групи, а једини тежак дуел имали су у четвртфиналу против Украјине (3:2) где су до победе морали кроз тај-брејк. Иако нису били на врхунском нивоу, показали су се наш играчи у том сусрету као веома одважни, као тим који снагом колектива може до победе, а управо је то једна од најјачих карата на које ће да одиграју у вечерашњем дуелу са репрезентацијом Француске која им пословично “не лежи”.

Селектор Србије Слободан Ковач није хвали примаче Француске, али има адуте који могу да разоружају домаћина.


Подршчанин: Испуцали смо лош дан

Најискуснији у нашем тиму Марко Подрашчанин каже да је наш тим испуцао лош дан против Украјине и да се нада да ће тај бити једини на овом првенству.

- Пре почетка шампионата, жеља нам је била да се пласирамо у полуфинале и да наставимо тај низ добрих резултата, а једини смо у томе успели од све четири селкције са мнулог Европског првенства. Првих шест мечева на прбенству протекла су глатко, а лош дан који смо имали са Украјином донео је победу, тако да ме та чињеница још више радује. Надам се да смо с тим мечом испуцали све лоше дане који могу да нам се десе. Тада смо показали да смо екипа, једна добра група и да можемо много, без обзира да ли смо на врхунском нивоу или нисмо – закључио је Подрашчанин.


- Трудили смо се да играче припремимо што је могуће боље. Причамо све најбоље о Французима јер су озбиљна репрезентације и одлично играју на домаћем терену, али имају и доста негативних коментара са стране у којима се каже да нису више тако добри јер нису освојили медаљу на минулим шампионатима. По мом мишљењу су једина селекција на свету која увек може да рачуна на два права примача сервиса у терену и то углавном прави разлику. Играју агресивно, добро сервирају, тешко их је прочитати, али наша игра мора да се заснива на добром сервису и блоку јер на тај начин можемо да се упустимо у егал игру с њима и да се надамо. Имамо неке кечеве у рукаву, али њих ћемо открити на утакмици – истакао је Ковач.

Један од елемената који краси игру француске селекције је напад кроз средину, добри блокери, а управо ће Срећко Лисинац имати задатак да прати њихове најјаче нападе.

- На мечу са Украјином смо имали проблема на пријему сервиса јер су они пуно ризиковали и мислим да ту имамо простора за унапређење игре. Француска је квалитетна екипа, нису то само средњаци и Енгапет, морамо се добро припремити јер имају пуно оружја која користе пре свега у нападу. Тактички смо спремни, али ће пуно зависити од почетка меча, ако се ту покажемо добро, ухватимо брзо наш ритам, можемо много – рекао је Лисинац.

М. Ристић


СВЕТСКИ КУП ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ
Јапан није баук

Још три кола остала су до завршетка Светског купа у Јапану, а одбојкашице Србије са скором од четири победе и исто толико пораза не могу да рачунају на висок пласман. У зависности од резултата могу да се пласирају негде између четвртог и деветог места, али нито није лош резултат с обзиром на чињеницу да су у Јапан отпутовале у подмлађеном саставу.

Данас ће Србија играти с домаћином Јапаном (12.20 часова) који је слабије пласиран с победом мање, сутра с Кином од 8 часова, а последњи меч је у недељу с Доминиканском Републиком од 5.30 часова.

 

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести