Микецу злато, Аруновићевој бронза пиштољем на финалу Светског купа

Српски стрелци су се четвртог дана финалног турнира Светског купа у Њу Делхију окитили са две медаље.
mikecmk
Фото: Damir Mikec, foto: SSS

Дамир Микец је освојио злато малокалибарским пиштољем слободног избора, док се Зорана Аруновић окитила бронзом МК пиштољем слободног избора.

Микецу је ово друга медаља на финалним турнирима СК. Са претходног завршног турнира, у Болоњи прошле године има најсјајније одличје и Кристални глобус ваздушним пиштољем, којим је у Њу Делхију освојио четврто место.

Аруновићева је осми пут узастопно учествовала на  финалу Светског купа и дошла до четврте медаље, прве бронзане. До Њу Делхија имала је злато и велики Кристални глобус из Минхена 2015. у гађању ваздушним пиштољем, док је две године раније, такође у Минхену освојила друга места како ваздушним тако и спортским пиштољем.

Сем двоје освајача медаља данас је гађао и Димитрије Гргић коме је припало пето место МК пиштољем слободног избора.

У финалном надметању пиштољем за мушкарце, Микец је, како је такмичење одмицало гађао све боље и средином финала ушао у борбу за злато са искусним Украјинцем Олегом Омелчуком. А максималних 10,9 у 18. серији избио је на челну позицију. У преосталом делу такмичења обојица стрелаца су имали успоне и падове, смењивали се у вођству, а пред одлучујући 24. хитац наш репрезентативац је био за свега 0,2 круга бољи од Украјинца. Потом је „убио“ одличних 9,9, финале завршио са 229,3 круга и на крају ривала надмашио за 1,3 круга.

И Димитрије Гргић, дебитант на финалном турниру СК, је дуго био у борби за одличје, али скромних 7,8 га је са трећег „бацило“ на пето место, баш у тренутку кад је Микец избио на чело. У квалификацијама  Гргић је био други, Микец трећи.

Фото: Стрељачки савез Србије

Финале МК пиштољем за даме је било права драма, у коме су одлучивале нијансе. У финалу ове дисциплине се не рачунају кругови, већ сваки хитац од 10,2 кругова и бољи доноси поен. После четврте серије од пет метака испада последњепласирана и тако редом до 10. серије. Пред последњу  серију, када финале завршава трећепласирана, исти резултат - 30 „унутрашњих“ .центара имале су Аруновићева, Кинескиња Ђингђинг Жанг и Корејка Мингђун Ким, па је одлучивало рааспуцавање у коме је Зорана погодила два „унутрашња“ центра, њене ривалке по четири, па је нашој такмичарки припала бронза, а Азијаткиње су наставиле борбу за злато.

И о најсјајнијем  је одлучивало распуцавање, јер су прве две такмичарке финале завршиле са по 34 центра, а у додатних пет метака Корејка Ким, дебитант на завршном турниру СК, је била успешнија и освојила је злато. Актуелна светска првакиња, Кинескиња Жанг се окитила сребром.

У квалификацијама Зорана је заузела треће место са вредних 585 кругова. Најпрецизнија је била олимпијска шампионка Ана Коракаки (Грчка), која је бранила Кристални глобус са прошлогодишњег СК. Гркиња је у финале није сјајно почела, а притом су јој због једног хица више у мету одузета два поена , после чега није успела да се врати у ритам.

Наши репрезентативци су до сада у Њу Делхију освојили четири одличја. Јуче је Андреа Арсовић одбранила злато ваздушном пушком, а два дана раније са Милутином Стефановићем је освојила сребро истим оружјем у миксу.

МК спортски пиштољ , 25 метара (30 метака прецизна + 30 брза паљба): 1. Мингђун Ким (Јужна Кореја) 34 "унутрашња центра (+ 5 у распуцавању за злато), 2. Ђингђинг Жанг (Кина) 34 (+3), 3. Зорана Аруновић (Србија) 30, 4. Хајди Дитхелм Гербер (Швајцарска) 24, 5. Викторија Чајка (Белорусија) 19, 6. Михел Скериес (Немачка) 16, 7. Јумеи Лин (Кина) 12, 8. Ана Коракаки (Грчка) 9. Квалификације: 1. Коракаки 591, 2. Лин 586, 3. Аруновић 585 (295+290)...

МК пиштољ слободног избора: 1. Дамир Микец  (Србија) 229,3, 2. Олег Омелчук 228,0, 3. Амнапрел Синг (Индија) 202,2, 4. Јусуф Дикец (Турска) 185,3, 5. Димитрије Гргић (Србија) 166,2, 6. Вахид Голкхадан (Иран) 142,0, 7. Ђиту Раи (Индија) 123,2. Квалификације: 1. Омечук 571, 2. Гргић 562, 3. Микец 561...

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести