Стонотениска репрезентација Србије са инвалидитетом припремала се у Лињану

Стонотениска репрезентација Србије са инвалидитетом вредно се спрема за Европско првенство, које ће се од 26. септембра до 5. октобра одржати у словеначком месту Лашко.
linjano13
Фото: Dnevnik.rs

На прошлом првенству Старог континента 2015. у Данској наши стонотенисери са инвалидитетом су освојили четири одличја. Женски тим је био сребрни екипно, у првом српском финалу Борислава Перић Ранковић је победила Наду Матић, а до бронзе је дошао Митар Паликућа. Од ових репрезенеттаиваца се и сада очекују високи домети, али и остали чалнови нашег тима могли би да изненаде. У тиму су још и Зорица Попадић, Биљана Убовић, Горан Перлић, Борис Стоиљковић, Мирослав Хома и Милан Зелен.

Последњу седмицу августа репрезентација је била на припремама у италијанском летовалишту Лињано. Селектор нашег тима Златко Кеслер каже да је циљ освајање од две до четири медаље на ЕП у Лашком.

„Одрадили смо већи део припрема за Европско првенство. До сада смо два пута били у Словачкој и једном у Пољској. Репрезентативци су у доброј форми, поред Бориславе Перић Ранковић, Наде Матић и Митра Паликуће од којих очекујемо одличја, те искусних Горана Перлића и Мирослава Хоме, ту су и два нова, млада играча Милан Зелен и Борис Стоиљковић, од којих се у наредном периоду очекују добри резултати. Мирослав Хома је у тиму са Митром и самном 2013. освојио европско сребро. Он је у тиму више због начина игре, јер има материјал са форхенд стране, такозвану траву. Може у дублу са Митром да одлично одигра против неких репрезентација и надам се да ћемо то успети да искористимо. И он, као и Горан и Борис уз добар жреб могу до четвртфинала, а за даље ћемо видети. Оно што је поред медаља на овом ЕП важно је да се освоје бодови за ранг-листу. Они су важни за следећу годину, јер су одлучујући за квалификовање на појединачно Светско првенство 2018. Поред Бориславе, Наде и Митра који су у том рангу, очекујемо да на овом првенству освајањем нових бодова то потврде и Горан и Зорица - каже Златко Кеслер.

Фото: Dnevnik.rs

Стонотениска репрезентација већ седам, осам година један део припрема лети одрађује у Лињану и како Златко Кеслер каже до сада су им биле таличне, јер су се са свих већих такмичења враћали са одличјима.

„У Лињану се у марту сваке године одржава Светски куп и када смо долазили први пут видели смо овај изванредан кампус у боровој шуми. То је велики спортски центар са смештајним капацитетима, плажом, затвореним базеном , отвореним базенима, спортским халама, фудбалским и тениским теренима, као и стазама за пешачење у шуми. Овде се одржавају сви могући спортови, а лети су ту спортски кампови. Тако смо и ми дошли на идеју да се припремамо са италијанском репрезентацијом у овом кампу. Надам се да ћемо и убудуће имати добру сарадњу, ако и са Словацима и Пољацима. Услови су одлични, па би можда у будућности и неки наши клубови могли овде да долазе на припреме, поготово деца, јер има много пионирских и кадетских екипа које тренирају у овом спортском центру. Чак се одржавају и такмичења, па је тако сада било Европско првенство за јуниоре у каратеу“, казао је Кеслер.

Фото: Dnevnik.rs

По завршетку припрема у Лињану мушки део тима остао је у Словенији, док се женски вратио у Нови Сад да ради са Хрватицама. После овога следи заједнички рад у Новом Саду, па одлазак у Краков од 10. до 17. септембра на завршне припреме са Пољацима.

“Желим да се захвалим Министартсву омладине и спорта, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину и Граду Новом Саду који нам здушно помажу. Инвалидски спорт је последњих година у узлазној серији, поготово ту мислим на стонотенисере. Прошле године смо имали четири медаље са Параолимпијских игара у Рију. И уједно бих се захвалио и нашем спонзору, Енерготехника Јужна Бачка на челу са власником и директором Драгољубом Збиљићем“, закључио је Кеслер.

Европска и параолимпијска шампионка Борислава Перић Ранковић задовољна је припремама.

Фото: Dnevnik.rs

„Ово су већ четврте припреме које одрађујемо у серијалу. Веома нам је добро, јер иммао различите спаринг партнере, тако да овај пут припремам имамо спаринг партнере из Словачке, Пољске, Италије. У Новом Саду радимо са Хрватицама. Бићемо јако добро припремљени за Европско првенство, где се надамо да ћемо дати максимум и испунити очекивања“, казала је Борислава.

Нада Матић се надовезала:

„С обзиром да смо имали више припрема, пријале су ми ове у Италији и оне у Пољској, јер смо имали јако добре спаринг партнере. После рада са Хрватицама у Новом Саду пре ЕП ћемо још једном у Пољску. Што се тиче очекивања за Европско првенство могу да обећам да ћемо дати максимум, да ћемо дати можда и више од оног што у том тренутку можемо како бисмо остварили циљ. Пошто се добро припремамо очекујем и добар резултта у Лашком.”

Митар Паликућа каже да се припреме полако ближе крају.

„У Лињану смо већ традиционално на припремама. рад је био веома напоран, али као и до сада надам се да ћемо успети што боље да се спремимо и да донесемо што више медаља са Европског првенства.”

И Горан Перлић се слаже да су припреме у Лињану протекле одлично, као и све претходне.

„Тренинзи су били напорни, што је добро јер нас очекује Европско првенство. Очекујем добре резултате и медаљу на Европском шампионату“, истакао је Перлић.

Борис Стоиљковић и Милан Зелен су нови чланови тима, али су се врло лепо уклопили са искусним репрезентативцима.

Фото: Dnevnik.rs

„Нов сам у репрезентацији, припреме су ми веома напорне, тако да сам уморан. Али, обо је ново искуство за мене и очекујем добре резултате на Европском првенству. Надам се да ће у наредном периоду доћи и одличја - казао је Стоиљковић, а Зелен се надовезао:

„Све људе знам још са домаћих такмичења. Ово ми је први пут да пролазим тренажни циклус са репрезентацијом. Задовољан сам припремама. Што се тиче неких очекивања за Европско првенство и немам их превише, јер ће то мени бити прво велико такмичење. Заправо ће ми послужити за стицање искуства за нека нова такмичења.“

Са репрезентативцима су у Лињану били поред селектора Златка Кеслера и тренери Лаза Куртеш и Слађана Крсмановић, као и председник Стонотениског савеза особа са инвалидитетом Србије Светислав Димитријевић.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести