Више од 600 стрелаца циља медаље на ЕП у Ђеру

У уторак почињу да се деле медаље на овогодишњем Европском првенству ваздушним оружјем у мађарском Ђеру.
ep djer, sss
Фото: ССС

Током шестодневног надметања на ЕП  учествоваће  више од 600 стрелаца из 47 земаља.  Као и обично, сем класичних надметања ваздушном пушком и пиштољем, на програму су и неолимпијске дисциплине у гађању покретних мета, у којима Србија нема представнике.

Гужва у дворани у Ђеру је све већа, репрезентације се комплетирају, па је на званичним тренинзима ватрена линија препуна.

Првенство, по традицији, отварају јуниори. У уторак ће се надметати стрелци пушком у обе омладинске категорије. За женски јуниорски тим Србије гађаће Марија Малић, Марија Завишић и Ивана Марић, док ће нашу земљу у категорији омладинаца представљати Ђорђе Савић, Вељко Илић и Алекса Митровић. Такмичење за девојке на програму је сутра пре подне, док омладинци борбу за финала, а касније и за медаље почињу поподне. Надметаће се 61 јуниор и 69 јуниорки.

Изузимајући Малићеву, сви наши јуниорски стрелци пушком су дебитанти на ЕП ваздушним оружјем. Илић је гађао на ЕП малокалибарским оружјем прошле године, а Савић на Првом Светском јуниорском првенству, одржаном такође 2017.

Марија Малић је била чланица екипе, која је 2017. на ЕП у Марибору освојила екипно сребро. Међутим, првог дана ће се стрелци борити само за појединачне медаље. Први пут у историји ЕП пласман у екипној конкуренцији се неће одређивати на основу збира резултата чланова тима у квалификацијама, већ у посебном такмичењу, које је за јуниоре на програму у четвртак.

Четворо чланова наше јуниорске селекције пушком ће се надметати сва три дана омладинског дела шампионата, јер у среду су на програму миксеви, а првенство у Ђеру је прво ЕП на коме репрезентације имају право да пријаве два микса по дисциплини. На прва два шампионата Старог континента у оквиру којих су одржано званично такмичење миксева, у Ђеру 2016. и лане у Марибору, једна земља је у истој дисциплини могла да се такмичи само са једним мешовитим паром.

У среду ће у јуниорским миксевима пушком, у конкуренцији 36 парова, гађати тандеми Марија Малић/Ђорђе Савић и Ивана Марић/Вељко Илић. Прекосутра ће на ватрену линију изаћи и Катарина Марицки (пиштољ), али њу очекује само појединачно такмичење, јер је једина представница Србије у јуниорским надметањима ваздушним пиштољем. 

Сениорске репрезентације ће се такмичити од петка до недеље.

Фото: ССС

Састав Србије за Европско првенство 

Сениори, пушка: Милутин Стефановић („Чика Мата“, Крагујевац), Лазар Ковачевић (Јагодина 92), Стеван Јовановић („Чика Мата“).
Сениорке, пушка: Андреа Арсовић (Партизан, Београд), Милица Бабић (Победник, Београд), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790).
Сениорски микс парови: Арсовић/Стефановић и Бабић/Ковачевић.

Јуниори пушка: Ђорђе Савић (Око соколово, Косјерић), Вељко Илић (Смедерево), Алекса Митровић (Нови Београд – Ушће).
Јуниорке пушка:Марија Малић (Јединство, Стара Пазова), Ивана Марић, Марија Завишић (обе Полицајац, Београд).
Јуниорски микс парови пушком: Малић/Савић и Марић/Илић.

Сениори, пиштољ: Дамир Микец (Полицајац, Београд), Димитрије Гргић (Академац, Београд), Душко Петров („Алекса Дејовић“, Ужице).
Сениорке пиштољ: Зорана Аруновић (Олимпик 011, Београд), Бобана Величковић (Бор 030), Јелена Томић (Кикинда).
Сениорски миксеви пиштољем: Аруновић/Микец и Величковић/Гргић.

Јуниорка пиштољ: Катарина Марицки („Живко Релић Зуц“, Сремска Митровица).

Стручни штаб – вођа пута: Драган Марковић, сениори и сениорке пушка: Драган Доневић, сениори и сениорке пиштољ: Јелена Аруновић и Горан Микец, јуниори и јуниорке пушка и пиштољ: Иван Манојловић и Саша Икер, тренери репрезентације по позиву за пиштољ: Јасна Шекарић и Митја Гргић, лекар репрезентације: др Славиша Јовановић.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести