Перуничић: Ратнички и витешки у Сплиту, Србија може до победе

БЕОГРАД: Легендарни српски рукометаш Ненад Перуничић истакао је да је меч против Хрватске у Сплиту на почетку Европског првенства прилика да екипа Јовице Цветковића покаже карактер и издигне се изнад бучног амбијента и јаког противника.

"Нисам прогнозер, не знам ни шта су очекивања и шта је за нас сада успех. Тренутно осцилирамо са жељама, некад се подразумевало да чак и у лошијим моментима идеш на медаљу, просто се тако наметне и ти се ни не питаш. Сада смо дошли до тога да се задовољавамо пролазом из групе и просто не знам шта је циљ", рекао је Перуничић Тањугу на традиционалном "Дану рукомета".

Бивши трофејни државни репрезентативац зна како се играју утакмице у пакленој атмосфери, какву Србију очекује против домаће селекције у давно распродатој Спаладијум арени.

"Србија може да победи Хрватску. Био сам у ситуацијама у екстремно непријатељском набоју, то на терену мора да се схвати као витешка борба, да се појединачно искључе максимално на буку са трибина, али је и уједно тренутак да изађеш спортско-ратнички настројен и зачепиш уста свима онима који очекују неки пад. Сад је тренутак да се карактер изгради на прави начин".

Перуничић, са 141 одиграним мечом за репрезентацију Југославије и освајач европске и светске бронзе, саветовао је "орлове" да храбро заиграју од првог минута.

"Ако причамо о нашој славној историји, Срби су се као народ супростављали свима онима којима други нису смели, а ово је на спортском пољу прилика да се покаже да смо народ витезова и ратника. Говорим само о спортском пољу и не сме да се оде у политичку ствар везану за Хрватску и Србију. Играчи морају да покажу карактер и изађу са ставом "Ми ћемо овде, где је најтеже, да покажемо ко смо“, рекао је тренер Црвене звезде, званично најбољи српски тренер у 2017. години.

Са друге стране, наглашава да у "балкански класик" не сме да се уђе вруће главе.

"Верујем да нећемо да паднемо у еуфорију и да буде "Ми ћемо сада да покажемо неку дрчност", неопходна је мирноћа. Рукомет је пун набоја и морају да размишљају о утакмици. Ово је тест колико могу да поднесу притисак уколико желе успех. Очекујем поштен однос од њих, да "изриљају" мушки и поштено, видећемо за шта ћемо то бити довољно".

Троструки најбољи стрелац Лиге шампиона каже да је конкуренција изузетно јака и да Хрватска, Немачка, Француска и Данска нису једини претендени за титулу континенталног шампиона.

"Европско првенство биће на психолошком плану јако захтевно, више није само припрема за противнике на првенству, већ и огроман притисак у њиховом слободном времену. Момци морају да буду спремни и свесни да на терену морају да ураде све како би оправдали очекивања сходно реномеу који имају“, закључио је популарни "Терминатор".

Утакмица између Хрватске и Србије игра се 12. јануара, а у А групи су још Шведска и Исланд.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести