Почиње Светско првенство за рукометаше у Немачкој и Данској

Утакмицама два домаћина, Немачке и Данске, сутра, 10. јануара, почеће 26. Светско првенство за рукометаше и трајаће до 27. јануара.
ilic, epa
Фото: Nemanja Ilić, foto: EPA (ANTONIO BAT)

Немачка и Данска су организатори планетарне смотре у првим мечевима, пред својим навијачима, играће против Кореје, односно Чилеа. Ово је први пут да се првенство света за мушкарце организује у две земље, а победник ће директно изборити пласман на Олимпијске игре у Токију 2020. године, док ће следећих шест репрезентација моћи путем интерконтиненталних квалификација да се домогну виза за Јапан.

Међу 24 селекције Србија се налази у тешкој групи А, где ће у Берлину играти против домаћина Немачке, браниоца титуле Француске, Русије, Бразила и Кореје, која је добила вајлд карту. У главну рунду одлазе три најбоље екипе из сваке групе. Наши рукометаши пропустили су претходна два светска првенства, а последњи пут када су се такмичили 2013. у Шпанији заузели су 10. место.

„Орлови” су пре подне стигли у Берлин, а новоименовани селектор Ненад Перуничић пут Немачке повео је 17 играча, од којих је седам дебитаната. Први пут ће дрес са државним грбом на шампионату света обући Светислав Веркић, Дејан Милосављев, Иван Мошић, Лазар Кукић, Зоран Николић, Милош Орбовић и најмлађи Вукашин Воркапић.


Финале у Хернингу

После групне фазе, која ће се одиграти у Мерцедес–Бенц арени у Берлину и Олимпијској дворани у Минхену, Келн ће угостити три најбоље екипе из тих градова у главној рунди такмичења (19 – 23. јануар). Селекције из Ц и Д групе надметање у другом кругу наставиће у данском Хернингу, који је и домаћин финала и мечева за пласман од петог до осмог места. Хамбург ће угостити полуфиналисте, а у Копенхагену ће се одиграти сусрети Президент Купа за пласман од 13. до 24. позиције.


„Могу да кажем да ће Србија у Берлину бити борбена, мотивисана и жељна победе. Почињемо првенство без икаквог притиска и великих очекивања од јавности. Има момака којима је ово прво велико такмичење и таква ситуација може само да нам донесе добро. Ми мало искуснији бићемо растерећенији, док ће за младе ово бити велико искуство“, рекао је капитен Немања Илић.

Наша селекција имаће тежак посао у својој групи, где Немци и Французи важе за једне од фаворита на првенству. “Орлови” ће у петак, 11. јануара, од 18 часова почети такмичење против Русије.

„Прва утакмица увек је најважнија. Руси долазе без неколико играча, могуће их је надиграти, али сачекаћемо петак. Реално је очекивати да се они, Бразилци и ми боримо за ту трећу позицију, која води у други круг“, казао је Илић.

К. Бугарски

Група А (Берлин)

Француска

Русија

Немачка

Србија

Бразил

Кореја

Група Б (Минхен)

Шпанија

Хрватска

Македонија

Исланд

Бахреин

Јапан

Група Ц (Хернинг)

Данска

Норвешка

Аустрија

Тунис

Чиле

Саудијска Арабија

Група Д (Копенхаген)

Шведска

Мађарска

Катар

Аргентина

Египат

Ангола

Програм

Четвртак

Кореја – Немачка       (18.15)

Данска – Чиле            (20.15)

Наступи Србије 

Петак

Србија – Русија             (18)

12. јануар

Француска – Србија    (20.30)

14. јануар

Србија – Бразил         (15.30)

15. јануар

Кореја – Србија            (18)

17. јануар

Немачка – Србија       (18)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести