ЕП у Хрватској: Безидејни напади и слаба одбрана одвели “орлове” у пораз

(Од нашег специјалног извештача)
ep srbija hrvatska
Фото: Tanjug (Mario Strmotić, HINA)

СПЛИТ: Репрезентација Србије у рукомету пружила је прилично слабу партију у првом мечу на ЕП у Хрватској, те је убедљиво поражена од домаћина са 10 голова разлике. “Орлови” су заостајали за домаћином од почетка меча, али су резултатки били у игри после првих 25 минута и серије Марковића за 9:10.

Међутим, у свега неколико наредних минута три грешке су одвеле игру Србије у пропаст, Хрватска контранападима експресно “побегла” на 14:9 на полувремену и већ тада, касније ће се испоставити, преломила меч.

Хрвати су тресли мрежу Србије кад и како су желели, наши голмани су били практично невидљиви, у првом полувремену је Цупара успео да одбрани само један од 15 шутева ривала. 

У другом делу меча српски рукометаши су играли солидно у нападу, бекови су проналазили пут до гола домаћина, пре свих Ненадић и Шешум, углавном на индивидуални квалите, а далеко мање као последица осмишљених акција. 

Томе је допринео и бржи темпо игре у којем ипак одбрана Србије није имала решење за растрчане Хрвате, бекови или крила, свеједно, пробијали су нашу дефанзивну линију из напада у напад и постепено повећавали разлику до максималних и коначних плус 10.

Ни у једном тренутку, чак ни у ситуацији када би се “орлови” примакли на пет голова заостатка, није било сумње у то да ће Хрватска лако савладати Србију пред око 12.000 навијача. 

Хрватску су предводили Мануел Штрлек и Лука Степанчић са по шест голова, док су по четири дали Лука Циндрић и Златко Хорват. Победу “каубоја” засенила је повреда кључног играча тима Домагоја Дувњака у самој завршници, деловало је озбиљно, а није искључен ни крај турнира за звезду Кила. 

С друге стране, најефикаснији “орао” био је Петар Ненадић са шест голова, најбоље га је пратио Немања Зеленовић са пет погодака и перфектним шутом, док је три гола постигао Немања Илић.

Ни њихове колеге с друге стране нису блистале, Мирко Алвировић је имао пет интервенција, али његов учинак ни у једном тренутку није био битан за резултат Хрватске. 

Голман Владмир Цупара је на крају имао само четири одбране од 32 шута, а његова резерва Тибор Иванишевић ниједну из четири ударца Хрвата. 

У првом мечу Групе А Исланд је савладао Шведску 26:24 у скандинавском дербију, а “орлови” ће против викиншког тандема тражити победу која би могла да их одведе у другу фазу такмичења у Загребу. 

Србија у другом колу игра са Шведском, у недељу од 18:15, а у последњем са Исландом у уторак, у истом термину.

Р. Д.

СПЛИТ:  Спаладијум Арена, гледалаца: 12.000. Судије: Гајпел, Хајбиг (Немачка)
 

ХРВАТСКА: Стевановић (2 одбране), Алиловић (5 одбрана), Михић 2, Дувњак 2, Степанчић 6, Копљар 1, Вори 1, Гојун, Хорват 4, Карачић 2, Мандалинић 1, Стрлек 6, Чупић 2, Муса 1, Мамић, Циндрић 4.
 

СРБИЈА: Цупара (4 одбране), Иванишевић (0 одбрана), Шешум 2, Вујић, Дукић, Бељански 1, Ненадић 6, Радивојевић 1, Марковић 2, Ђорђић, Илић 3, Јовановић, Зеленовић 5, Марсенић 1, Вујин 1, Обрадовић.

Много репрезентација циља сам врх

СПЛИТ: На челу Европске рукометне федерације налази се Михаел Видерер, који је током претходних 20 година био генерални секретар кровне рукометне органзације Старог континента. Он је јуче присуствовао отварању Шампионата у Сплиту, истакавши да је у потпуности задовољан организацијом.

Фото: Mihael Viderer, foto: EHF

„Ово је за мене 25. што мушко, што женско европско првенство, а Хрватска је једина земља која је добила два пута домаћинство. Пре осам година показала се добрим организатором, а за рукомет у овој земљи влада велико интересовање. То смо препознали“, рекао је Видерер.

Потом је прокоментарисао ко су, по њему, фаворити на 13. Европском првенству рукометаша.

„Нека од европских екипа ће тријумфовати“, у шаљивом тону је одговорио Видерер.

„Много је одличних екипа и све оне с правом циљају врх, па је тешко било кога издвојити. Свакако, ту је Хрватска, која има неколико добрих генерација, почев од оне с Олимпијаде у Атланти 1996. године, па до ове данашње.“

До последњег дана није се знало да ли ће Загребачка арена примити учеснике ЕП.


У Фан-зони углавном Швеђани

Организатори групе у Сплиту, на риви су, у кафе-ресторану „Фабрика паб“, направили својеврсни навијачки кутак. У очи одмах упада то да је кафић у Сплиту, иначе познат и по јаким ценама, до сада пожелео добродошлицу само Швеђанима, који, после домаћина, имају највећу навијачку групу у овом далматинском граду. Кафић је украшен шведским заставама и до последњег места испуњен гостима из те скандинавске земље, који „дебело“ користе сунце на Јадранској обали, а жећ утољују у домаћим врстама пива.

Они који нису међу 12.000 сретника који су се дочепали хартије злата вредне, моћи ће у фан-зони на Риви да гледају у друштву утакмице. Постављене су и кућице из којих ће, на великом екрану, заинтересовани моћи да се прате мечеви са ЕП.


„То не сматрамо проблемом. Људи из Рукометног савеза Хрватске су способни, тако да ће све бити спремно и не стрепимо.“

Видерер се осврнуо и на одсуство појединих великих рукометних сила.

„Свесни смо да неких традиционално великих рукометних нација нема на овом ЕП, попут Русије, Пољске или Румуније. То су последице захтевног система квалификација. На идућем ЕП биће зато 24 репрезентације и то није политичка одлука, већ резултат пораста квалитета рукомета у Европи. До сада смо у квалификацијама имали 48 екипа, од укупно 50 земаља чланица ЕХФ-а“, нагласио је Михаел Видерер.

Ј. Г.

Вујин и Шешум: Хрватска заслужено победила у правом амбијенту

Српски рукометаши Марко Вујин и Жарко Шешум сложили су се да је Хрватска била много боља у Сплиту и заслужено остварила велики тријумф на старту Европског првенства (32:22).
"Добро смо се држали први део првог полувремена, имали смо минималан заостатак и онда смо једноставно пали. Допустили смо Хрватима да оду на велику предност коју су до краја без проблема одржавали и апсолутно заслужено дошли до победе", рекао је Вујин новинарима после утакмице у микс зони.
Вујин је нагласио да је атмосфера у Спаладијум арени била сјајна и да нема никакве замерке, иако су домаћи навијачи звиждали српској химни „Боже правде“.
Његов саиграч Жарко Шешум, такође, је истакао да се осећао угодно у хали.
"Хрвати су апсолутно заслужено дошли до тријумфа, нисмо успели довољно да им парирамо. Док смо се још донекле држали у игри, примили смо пар лаганих голова из контри, а они су онда без проблема повећавали предност. Атмосфера је била одлична, права спортска, никаквих неугодности за мене и моје саиграче није било", додао је Шешум.
Српски рукометаши већ у недељу играју против Шведске од 18.15 часова у другом колу А групе ЕП.

Цветковић: Добрих 20 минута, не кривим голмане

Селектор рукометаша Србије Јовица Цветковић рекао је да је његова екипа одиграла коректно у поразу од Хрватске на почетку ЕП у Сплиту.

Истакао је да не криви голмане за пораз.

"Честитам Хрватској на победи, публици која је дошла у великом броју, мојој екипи на ангажовању. Покушали смо да парирамо Хрватској и то је било јако добро у двадесет минута", рекао је Цветковић и додао:

"Одиграли смо коректно, не кривим голмане, пред њима је будућност. Млади су. Заборављамо овај меч, окрећемо се наредном противнику".

Немања Зеленовић је навео да ће његова екипа дати све од себе да се пласира у други круг шампионата Европе.

"Имали смо добру игру у првих 25 минута, али Хрватска је била на нивоу више. Морамо да заборавимо овај меч који нисмо најбоље одиграли. Играмо са Швеђанима, који су и поред пораза, одлична екипа. Разговараћемо и играти много боље. Даћемо све од себе да се пласирамо у други круг", рекао је Зеленовић.

Червар: Одбрана одлучила, забринут за Дувњака

Селектор Хрватске Лино Червар рекао је да су одбрана и транзиција најзаслужнији за победу његове екипе против Србије на почетку Европског првенства.

"Били смо стрпљиви, јаки у одбрани и то нам се исплатило. Србија је од самог почетка заиграла врло дисциплиновано, ми смо то прихватили и сачекали тренутак када смо успели да се одвојимо. Победа је заслужена и вредна, али то је ипак само једна победа, прва степеница ка нашем циљу", казао је Червар.

Селектор Хрватске је рекао да је Дувњак повредио лист десне ноге.

"Ради се о листу, а колико је тешка повреда знаћемо тек након што обави преглед. Ми смо таман желели да га заменимо тренутак пре повреде, али од велике буке у дворани нисмо успели. Ваљда је тако морало бити", рекао је селектор Хрватске.

Група А (Сплит)

Прво коло

Шведска – Исланд      24:26

Хрватска – Србија      32:22

Друго коло (14. јануар)

Србија – Шведска      (18.15)

Исланд – Хрватска     (20.30)

Треће коло (16. јануар)

Србија – Исланд         (18.15)

Хрватска – Шведска   (20.30).

Група Б (Пореч)

Прво коло

Белорусија – Аустрија        27:26

Француска – Норвешка       32:31

Друго коло (14. јануар)

Аустрија – Француска         (18.15)

Норвешка – Белорусија      (20.30)

Треће коло (16. јануар)

Француска – Белорусија     (18.15)

Норвешка – Аустрија (20.30).

Група Ц (Загреб)

Прво коло (13. јануар)

Немачка – Црна Гора (17.15)

Македонија – Словенија     (19.30).

Друго коло (15. јануар)

Словенија – Немачка (18.10)

Црна Гора – Македонија     (20.30)

Треће коло (17. јануар)

Немачка – Македонија        (18.10)

Црна Гора – Словенија       (20.30)

Група Д (Вараждин)

Прво коло (13. јануар)

Шпанија – Чешка       (18.15)

Данска – Мађарска    (20.30).

Друго коло (15. јануар)

Мађарска – Шпанија (18.15)

Чешка – Данска         (20.30)

Треће коло (17. јануар)

Чешка – Мађарска     (18.15)

Шпанија – Данска      (20.30)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести