МЕЂУНАРОДНО ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ у убрзаном шаху у Бачком Петровцу: РОГАНОВИЋ победник

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: Званично међународно првенство Војводине у убрзаном шаху, познато и под називом Словачке народне свечаности традиционално је одиграно у Бачком Петровцу.
s
Фото: Trojica prvoplasiranih sa nagradama/P. Marčok

Домаћин је и овога пута била Основна школа „Јан Чајак” где се у Свечаној сали окупило 105 шахиста из разних крајева Србије, уз госте из Босне и Херцеговине, Шпаније, Немачке и Словачке. Колико је турнир био квалитетан показује и податак да је учествовало 12 играча са неком од међународних титула, од тога по два велемајстора и интермајстора, као и шест ФИДЕ мајстора. Када се на једном месту окупи толико велики број шахиста неопходна је организација на највишем нивоу. За то су се постарали Шах клуб Младост из Бачког Петровца, директор турнира Павел Марчок и искусни међународни судија, председник Шаховског савеза Војводине, Зоран Станимировић.

Након одиграних девет кола, са темпом игре од 10 минута по играчу, уз додатак од пет секунди након сваког одиграног потеза, на првом месту се нашао одлични велемајстор Милош Рогановић, са чак осам освојених поена. Овај скор је импресивнији ако се узме у обзир да је такмичење завршио без пораза, а једина два ремија је забележио тек у последња два кола. Њему су припали победнички пехар, новчана награда у износу од 12.000 динара и улазница за Аквапарк Петроленд, који је био један од спонзора турнира.

Пола поена мање од Рогановића је сакупио наш репрезентативац велемајстор Иван Иванишевић, који је био први носилац такмичења. Испоставило се да је пораз у директном дуелу са Рогановићем био и одлучујући, јер је Иванишевић, такође имао седам победа, али је уз поменути пораз, ремизирао и са тренером женске репрезентације Србије интермајстором Зораном Арсовићем. Иванишевићу је припало 8.000 динара, као и улазница за Аквапарк Петроленд.

Њих двојицу је пратила група од четворице шахиста са по седам поена, па су о добитнику треће награде морали да одлуче додатни критеријуми, а они су били на страни искусног интермајстора Горана Арсовића. Он је турнир одиграо без иједног пораза, а о квалитету његове игре говори и податак да је управо он прекину победничку серију велемајстора Рогановића у осмом колу. Због тога је сасвим заслужено освојио награду за треће место, односно 5.000 динара и улазницу за Аквапарк.

Додељене су и многе специјалне награде, па су тако награђени и најбољи шахисти из општине Бачки Петровац, а то су Павел Марчок, Јурај Червенак и Милан Радосављев. Најуспешнији из Месне заједнице Бачки Петровац је Никола Иванић. Матеј Марчок је награђен као најбољи омладинац у општини, а укупно најбољи омладинац је Никола Лесковац. Периша Радовић је најбоље пласирани играч са рејтингом мањим од 2000, док је Данијела Петровић најуспешнија дама, а Златко Парницки ветеран.

Поред квалитетног шаха, дружење и атмосфера су били на једнако високом нивоу. За то су се побринули брижни домаћини, који су обезбедили за све присутне закуску и ручак.

Припремио: Стефан Костић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести