Вучић:  Шах учи животу, радити на популаризацији 

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је у Србији потребно више витештва него икада раније, више шахиста који планирају, предвиђају, антиципирају, јер шах учи брже него било која друга игра о животу, а ако се добро игра шах лакше се победује и превазилазе проблеми.
Vučić primio mlade šahiste povodom Dan šaha Foto: Tanjug/ Dragan Kujundzic
Фото: FotoTanjug/ Dragan Kujundzic

Вучић је, примајући младе шахисте поводом Дана шаха, рекао да му је драго што је могао да угости малишане из свих крајева Србије.

„Добар дан млади шахисти, велико хвала што сте у Београду. Ово испред што сте могли да видите, 17 табли, су моје шаховске табле и фигуре, које припадају највећим делом држави, а нешто је из личне колекције, које сам добијао од државника. Знају да не знам да играм шах, али волим. То не умањује моју љубав према шаху“, казао је он.

Вучић се, обраћајући се младим шахистима, нашалио због њиховог озбиљног израза лица.„Шта сте се смркли као да сте у истом дану постали Вучићи“, поручио им је.Он је такође истакао да је тешко пронаћи лепшу тему од шаха, игру коју може да игра без престанка, а и о њој толико и да прича.

„Изабрали сте најлепшу ствар, коју волите, а коју ћете увек волети и ако се њом и не бавите“, уверен је Вучић.

Подсетио је да је велики амерички шампион Боби Фишер рекао да је шах живот, указујући да кроз једну партију шаха можете видети све о једном човеку - какав је карактер, могућности, марљивост, способност које има, и како кроз тешке ситуаиције пролази, колико је трпељив и издржљив.

„Шах учи пре свега да будете џентлмени и даме, да будете витезови, да побеђујете али и да пристојно губите. Има своје јасне оквире и у њему не постоји могућнсот да судија спречи противника да одигра свој потез. Нема равноправније и лепше игре од шаха. Основа витештва је да пустите другога да игра. Када научите шах научили сте најважнију животну лекцију“, нагласио је он.

Председник Србије је указао да више од 600 милиона људи у свету активно игра шах.Изразио је жаљење што је Србија изгубила генерацију врхунских шахиста, што није радила на популаризацији шаха.„Данас имамо нешто мање познатих, али изванредних шахиста, морамо да имамо више. Неки мисле да у саху постоји озбиљна доза агресивности за победом. Ја сам ближи тези да је шах интелектуална гимнастика“, казао је он.

„Данас када вас видим у оволиком броју рачунам да смо на добром путу мислећих људи. Као што је данас у Србији потребно више витештва него раније, тако је потребно више шахиста који планирају, предвиђају и антиципирају. Играјте шах, играјте што више. 

Док сте тако млади шах ће вас брже него било која друга игра научити животу. Ако добро играте шах лакше ћете побеђивати и проблеме превазилазити“, истакао је Вучић.

Након обраћанај Вучић је одиграо партију шаха са првакињом државе у свом узрасту, десетогодишњом Ирином Вујатовић, са којом је ремизирао.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести