СП за јуниоре: Србија после петераца остала без злата

БЕОГРАД: Јуниорска ватерполо репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Светском првенству у Београду за играче до 18 година, пошто је вечерас у финалу после петераца поражена од селекције Мађарске 16:15 (4:2, 1:2, 3:2, 3:5, 5:4).
Ватерполо савез Србије
Фото: Ватерполо савез Србије

Омладинска ватерполо репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Светском првенству које је играно у Београду, пошто је у финалу поражена од Мађарске после петераца са 16:15. У тврдој и на моменте драматичној утакмици на крају је било нерешено 11:11, па је одлучивала пенал серија. Сигурнији и прецизнији у овој лутрији били су Мађари и заслужено стигли до злата. Бронзану медаљу освојила је Шпанија, која је у мечу за треће место победила Холандију са 13:11.

Много боље су Мађари почели утакмицу, за разлику од видно нервозних играча Србије, под притиском да пред својом публиком дођу до трофеја. То су на најбољи начин искористили Мађари, одличном одбраном предвођеном голманом Ђапјашом онемогућили су наше шутере, а при том су своје шансе користили, тако да су први део меча решили у своју корист са 4:2. Оба гола за Србију постигао је Димитријевић. Наставили су Мађари у истом ритму и у другој деоници и убрзо повели са 5:2. Тек је изгледа то пренуло „делфине“, који су појачали одбрану и коначно успели головима Којића и Ковачевића да приђу на „минус један“, а с тим резултатом (5:4) отишло се и на одмор.

Поново су се почетком треће деонице Мађари одлепили на два разлике, али је Србија смогла снаге да дође до изједначења (6:6) у 18. минуту, првог после оног на старту од 1:1. И када су сви очекивали да ће коначно „делфини“ да направе преокрет, то се није догодило. Поново су Мађари дошли до предности, а до краја треће деонице повели и са 8:6. Почетком задње четвртине Србију је у живот вратио из петерца Ковачевић, а онда је Гавриловић лепом шраубом донео ново поравнање.  Кренула је Србија на све или ништа, али средином четвртине уследила је грешка са наше клупе. Притиснут је тастер за тајм аут када је Мађарска била у поседу лопте. То је значило да Мађари имају петерац на поклон којег је реализовао Гаст. Није Србија посустала, изједначио је са играчем више Урошевић (10:10) пред завршна четири минута. Лајнвебер је донео још једну предност, а Којић је 1,26  погодио за 11:11. У драматичној завршници ниједна од екипа није успела да дође до победе, па је регуларан део утакмице завршен са 11:11.  У пенал завршници голове за Србију дали су Божовић, Урошевић, Ковачевић и Којић, док је шут Станића одбранио други голлман Мађарске Чите. Код Мађара голове са петерца су постигли Гаст, Нађ, Салаи, Лајнвебер и Беде.


Којић МВП

За најбољег играча (МВП) Светског првенства за омладинце проглашен је наш играч Никола Којић.

Најбољи голман је Мађар Виктор Ђапјаш, а најбољи стрелац турнира је Холанђанин Ларс Џош Тен Брок са 31 поготком.


- Честитам играчима и стручном штабу Мађарске. Заслужено су славили, били су најбољи током читавог турнира. Ово годиште Мађара је било најбоље 2018, прошле године смо ми славили, сада они. Пенали нису лутрија. Сада почињемо припреме генерације 2003. за Европско у Подгорици. Иде комплетан састав плус Василије Мартиновић као капитен. Још један испит за нас. За публику добра утакамица, занимљива за све. Направили смо грешку код петерца током игре, али није била само то грешка – рекао је селектор Србије Урош Стевановић.

У утакмици за пето место Хрватска је победила Италију са 12:10, а седмо место припало је Грчкој која је била боља од Црне Горе са 9:3.

Мађарска – Србија 16:15 (4:2, 1:2, 3:2, 3:5 – 5:4)

БЕОГРАД: Базен „25. мај Милан Гале Мушкатировић“, гледалаца: 600, судије: Коломинас (Шпанија) и Дермендијан (САД). Играч више: Мађарска 4 (2), Србија 11 (7). Два играча више: Мађарска 1 (1). Петерци: Мађарска 1 (1), Србија 1 (1).

МАЂАРСКА: Ђапјаш, Сепфалви 1, Нађ 3, Балог, Гаст 2, Бирош, Јонеску, Лајнвебер 1, Беде 1, Варга 1, Сечи, Салаи 2, Чите.

СРБИЈА: Пајковић, Мараш, Димитријевић 2, Гајић, Којић 2, Гавриловић 2, Божовић, Урошевић 1, Ковачевић 3, Брешћански 1, Станић, Бодирога, Виријевић.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести