Британцима од априла струја скупља за око 50 одсто

ЛОНДОН: Рачуни за електричну енергију у Великој Британији требало би да скоче за око 50 одсто у априлу, а опозициона Лабуристичка партија сматра да би смањење пореза на додату вредност (ПДВ) могло да помогне да се ублажи тај удар.
vestminster london pix
Фото: Pixabay.com

Генерални секретар Министарства финансија Сајмон Кларк каже, међутим, да влада не верује да је смањење ПДВ-а потрошачима на рачунима за струју прави начин да се помогне домаћинствима да преброде кризу с трошковима живота, извештава Ројтерс.

Кларк је у данашњем гостовању на телевизији Би-Би-Си рекао да би то било прилично неделотворно средство, јер би највећу корист имала најбогатија домаћинствима која имају највише рачуне за електричну енергију.

У овом тренутку нисмо убеђени да је то исправна интервенција, рекао је Кларк о смањењу ПДВ-а.

Лондон прети санкцијама компанијама блиским Путину

Британија ће санкционисати компаније и људе који имају најближе везе са лидером Кремља Владимиром Путином ако Русија предузме било какву акцију против Украјине, изјавио је данас главни секретар британског Министарства финансија Сајмон Кларк.

Врло смо одлучни у томе да ћемо, ако Русија предузме даље акције против Украјине, додатно пооштрити режим санкција против компанија и људи који су најближи Кремљу, изјавио је Кларк за “Скај њуз“, а наводи агенција Ројтерс.

Британска министарка спољних послова Лиз Трас је јуче изјавила да ће британска влада ове недеље увести нови закон како би проширила обим санкција које може применити на Русију у настојању да, како каже, одврати агресију на Украјину.

Русија, међутим, поручује да је Запад захваћен русофобијом и да нема право да држи предавања Москви након што су западне снаге, после пада Совјетског савеза 1991. године, прошириле војни савез НАТО на исток и посејале хаос у Ираку и Сирији.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести