Британија даје 420 € свакоме ко прими украјинске избеглице

ЛОНДОН: Сваки Британац који понуди кров над главом украјинским избеглицама добиће месечно од државе 350 фунти (420 евра), што је начин на који влада жели да се захвали грађанима за тај гест.
1
Фото: Tanjug/Photo/Petros Giannakouris

Према програму "Домови за Украјину", грађани који обезбеде бесплатан смештај у периоду од најмање шест месеци добиће месечно 420 евра, колико год избеглица да приме, пренео је "Дејли мејл".

Појединци, добротворне организације, заједнице и предузећа имаће право да доведу на сигурно свакога ко се склања од руског напада на Украјину, додаје британски лист.

Избеглице које дођу у Британију моћи ће да остану три године на Острву и моћи ће да раде и имају услуге државе.

Верује се да би могло десетине хиљада људи да нађе уточиште у Британији као део новог програма.

Издато више од 3.000 виза Украјинцима

Британски министар за кабинетске послове, Мајкл Гов, изјавио је данас да је Велика Британија издала више од 3.000 виза украјинским држављанима.

Како је појаснио, од уторка већина људи из Украјине више неће морати да аплицира за визе, довољни ће им бити само украјински пасоши, преноси Гардијан.

Гов процењује да би десетине хиљада људи могло да дођу из Украјине у Велику Британију.

"Желимо да будемо сигурни да сваки расположиви кревет који имамо у овој земљи, као и сваки расположиви дом, стави се на располагање људима који беже од прогона", истакао је он.

Навео је да ће се британска влада постарати да људи који беже од сукоба у Украјини имају шансу за посао, али и приступ другим установама које су им потребне.

Младен Поповић
13.03.2022 • 13:53
Ја ћу примити мајку са малим дететом за 400 евра.
EUR/RSD 117.3909
Најновије вести