Иран лансирао први војни сателит

ДУБАИ: Иран је саопштио да је данас успешно лансирао први ивојни сателит, "Нур", који ће кружити на 425 километара изнад земље, преноси Ројтерс.
zastava irana, tanjug
Фото: Tanjug (AP Photo/Ronald Zak)

Пентагон није хтео да се изјашњава да ли је сателит у орбити и да ли је оперативан, али је амерички државни секретар Мајк Помпео ипак осудио лансирање иранског сателита и оценио да то није у складу са резолуцијом УН.

Помпео је оценио да је обавеза свих држава чланица УН да просуде да ли је лансирање иранског сателита у складу са резолуцијом Савета безбедности УН којом се Иран обавезује да на осам година обустави рад на балистичким пројектилима.

Ракета "Казед", која је коришћена за транспорт сателита у орбиту, користила је и чврста и течна погонска горива, наведено је у саопштењу иранских оружаних снага, па Пентагон упозорава да се иста технологија може користити за производњу ракета великог домета које могу да носе нуклеарне бојеве главе.

Генерал америчке авијације Џон Хајет, заменик начелника генералштаба америчке војске, истакао је да је Иран "поново способан да угрози своје суседе и америчке савезнике, али САД никада неће дозволити Техерану да угрози Америку".

Након више неуспешних покушаја, данашње лансирање сателита представља велики успех за иранску војску.

Аналитичар Хишаб Џабер, пуковник либанске војске у пензији, оценио је да је лансирање иранског сателита свакако доприноси повећању напетости између Техерана и Вашингтона, али искључује могућност да је реч о увертири у директну конфронтацију.

"То је део психолошког рата, порука којом се непријатељ упозорава да обустави своје офанзивне активности", закључио је Џабер.

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести