Ј.Кореја: Страх од твиндемије због фијаска са вакцинама за грип

СЕУЛ: Здравствени стручњаци Јужне Кореје упозорили су данас на потенцијално избијање такозване твиндемије (епидемија и грипа и коронавируса) током зиме.
grip vakcina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Респираторни вируси изазивају и грип и Ковид-19, имају готово идентичне симптоме, између осталог и грозницу и упалу грла, што отежава утврђивање о ком се вирусу ради без тестирања, пренела је агенција Јонхап.

Корејска агенција за контролу и превенцију болести (КДЦА) раније је, такође, потврдила случај преклапања обе респираторне болести.

"Како није лако разликовати ове две болести, људи би требало да се тестирају када добију симптоме", рекао је Парк Ван-беом, стручњак за заразне болести у Националној болници у Сеулу.

Почетком месеца, Јужна Кореја је обезбедила бесплатне вакцине за грип углавном за малу децу, у настојању да повећа број вакцинисаних.

Међутим, вакцинација је привремено обустављана јер је око пет милиона доза вакцине било делимично изложено неодговарајућим температурама.

Влада треба да обезбеди бесплатне вакцине против грипа за око 19 милиона људи или 37 процената становништва земље, међу којима за децу између шест месеци и 18 година, труднице и старије од 62 године.

У Јужној Кореји је данас регистровано 110 новозаражених од корона вируса, па укупан број заражених износи 23.216, навела је КДЦА.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести