"Осовина" Берлин, Беч и Рим зуставља илегалне миграције

БЕРЛИН: Аустријски канцелар Себастијан Курц и министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зехофер желе да на регионалном нивоу успоставе сарадњу са Италијом у циљу спречавања илегалне миграције.
Sebastijan Kursc Fotо: AP Photo/Markus Schreiber
Фото: AP Photo/Markus Schreiber

Аустрија, Немачка И Италија желе да сарађују у оквиру “осовине вољних” у политици према избеглицама”, најавили су они у Берлину. Зехофер је пренео новинарима, да је разговарао са италијским колегом Матеом Салвинијем И да му је овај предложио тешњу сарадњу Рима, Берлина И Беча у вези избеглица. 

О том предлогу су данас разговарали Курц И Зехофер И оценили да је тај предлог позитивани најавили најавили сарадњу са Италијом на регионалном нивоу, са циљем успостављања "осовине вољних који желе да даље смање илегалну миграцију”. Курц и Зехофер су сагласни да владе морају да одлучују, а не кријумчари, ко сме да дође у земљу. 

Зехофер је поновио свој план за успостављање центара у којем ће се брже решавати молбе за добијање азила. Курц је указао да ће, пошто поново долази до појачаног кретања миграната дуж албанске руте, аустријски И немачки полицајци бити упућени у ту земљу да помогну својим тамошњим колегама. 

Зехофер И Курц су сагласни и око тога да би јачање спољне границе ЕУ учинило непотребним контроле на границама унутар ЕУ. 

EUR/RSD 117.9464
Најновије вести