Откривено где је Иран распоредио руске системе С-300

ЛОНДОН: На основу сателитских снимака, британски часопис "Џејн''с дифенс викли" (Janes''s Defence Weekly) открио је на којима локацијама је Иран распоредио три, од укупно четири система противваздушне одбране С-300, које је Русија испоручила Ирану прошле године.
Raketni sistem S-300 Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Иран је сталну базу једног од четири таква система дугог домета распоредио у приобалном граду Бушеру крајем априла, чиме је знатно повећао своју способност праћења и нишањења авиона који лете изнад северног дела Персијског залива, наводи британски магазин.

Ирански систем С-300ПМУ2 пробитно је уочен на некадашној локацији ракетног система дугог домета земља-ваздух С-200 (САМ) на источном ободу Техерана.

Потом су два система С-300 распоређена у базама у околини Техерана, од којих један на међународном аеродрому Техеран-Мехрабад, а други на локацији постојећег система противваздушне одбране ХАWК у Хавар Шарку, у југоисточном делу престонице.

Користећи "Ербасову" опрему за израду сателитских снимака, овај лист је потврдио да је Русија Ирану 2016. године испоручила четири батерије система С300ПМУ2, опремљене радарима и лансерима.

Уколико буду опскрбљени ракетама које се обично користе уз системе С-300 ПМУ2, домета од 200 километара, то ће систему у Бушеру омогућити да погађа циљеве скоро било где изнад северног Персијског залива, али не би имао домет до Ирака, Кувајта или Саудијске Арабије, објашњава "Џејн''с".

Радарски домет од 300 километара омогућио би Ирану да надзире ваздушни саобраћај изнад делова тих суседних земаља, закључује британски магазин.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести