ОВО ЈЕ НАЈТУЖНИЈА ПРИЧА СА ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА Д Стогодишњи ветеран савезничког искрцавања кренуо ка Нормандији и издахнуо

Роберт Ал Персихити (102) који је био радио-везиста у морнарици и сведок подизања америчке заставе изнад Иво Џиме, умро је док је прошле седмице док је пловио из Немачке ка Нормандији, како би присуствао обележавању 80. година од Дана Д.
d
Фото: Pixabay.com

Ветеран морнарице из Рочестера у Њујорку био је у петак на броду који је из Немачке кренуо ка обали Нормандије када му је позлило. Он је авионом пребачен у болницу у Немачкој и убрзо је преминуо, наводи се у саопштењу организације Хонор Flight Хероес.

"Велики, скромни човек који је храбро служио својој земљи без оклевања“, саопштила је организација одајући почаст Роберту Персихитију, који је учествовао у савезничкој операцији у Јапану и био сведок подизања америчке заставе изнад Иво Џиме.

Дан пре одласка у Европу, Персихити је разговарао са Рочестер станицом WROC и изразио узбуђење због путовања, које је наводно спонзорисао Музеј Другог светског рата у Њу Орлеансу.

"Пронашао сам свог пријатеља који је са мном ишао у Иво Џиму, Ал Декарла, и он ми је рекао да идемо", био је узбуђен ветеран уочи пута.

Персихити је том приликом био у ординацији свог кардиолога који му је "дао зелено светло" да иде на пут.

Фото: Pixabay.com

Декарло, који је 2019. путовао са Персихитијем у јужни Пацифик, рекао је да његов пријатељ није био сам када је умро.

"Доктор је био са њим. Није био сам, био је у миру и било му је удобно. Пустили су му његовог омиљеног певача Френка Синатру, музика је свирала са телефона и он је мирно отиша“, рекао је Декарло.

Скоро 500 људи, укључујући осам ветерана из Другог светског рата и човека који је преживео холокауст, отпутовало је са Музејом Другог светског рата у Европу на обележавање годишњице у Нормандији, рекао је портпарол музеја за Huffington Пост. Они су изразили саучешће пријатељима и породици Персихитија, који је назван "дугогодишњим пријатељем музеја".

У интервјуу 2022. године, Персихити се присетио да се пријавио након напада на Перл Харбор 1941, а затим је отпловио на Пацифик, где се придружио бици код Иво Џиме 1945. у Јапану.

"Једва сте могли да видите од дима на острву, и помислили бисте да неће преживети. Рекао сам себи, идемо унутра. Не знам колико ће се вратити", рекао је у интервјуу.

Фото: Pixabay.com

Како је испричао, док је стајао на палуби свог командног брода USS Елдорадо, био је сведок подизања америчке заставе над планином Сурибачи у тренутку који је забележен на једној од најпознатијих фотографија из Другог светског рата.

"Џе је био на нашем броду. Он је био тај који је донео ту заставу са нашег брода“, рекао је он о фотографу Асошиејтед преса Џоу Розенталу, који је снимио култну слику.

(Telegraf.rs)

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести