Палмер: ЗБ да гледа напред, историја је школа, а не затвор

Специјални изасланик америчког државног секретара за Западни Балкан, Метју Палмер, изјавио је да је важно да сви у региону гледају напред, и да ће Балкан имати пуну пажњу нове америчке администрације
Metju Palmer Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик америчког државног секретара за Западни Балкан, Метју Палмер, изјавио је да је важно да сви у региону гледају напред, и да ће Балкан имати пуну пажњу нове америчке администрације у даљој нормализацији међусобних односа и на европском путу региона.

Када је у питању интеграција Западног Балкана и однос ЕУ према овом делу Европе, као и сарадња Вашингтона и Брисела, искусни амерички дипломата рекао је да је важно да Европска унија пронађе начин да одржи међувладине конференције за Северну Македонију и Албанију и да би желео да види пуну нормализацију односа Београда и Приштине, преноси Косово онлајн.

"Желимо да се дијалогом постигне споразум о пуној нормализацији односа Београда и Приштине. Подржавамо Мирослава Лајчака, а такође и напоре у Босни и Херцеговини", рекао је Палмер за Радио телевизију Албаније.

Он је константовао да су због свог односа према прошлости, за неке Американци народ без историје, и рекао да су САД окренуте увек ка будућности и на тај начин гледају шта је најбоље и за овај регион.

"Постоји цитат који сам научио од бившег грчког министра спољних послова, Коцијаса, који је рекао да историја треба да буде школа, а не затвор. Верујем да постоји широка сагласност о европској будућности региона Западног Балкана", навео је Палмер.

Истиче да је важно да сви у региону гледају напред и да буду оријентисани на приоритетна подручја у којима се могу створити бољи услови за живот, а да ће се видети да је на том путу Америка снажан и стабилан партнер.

"Уверен сам да ће Балкан имати пажњу америчке владе, не само од мене, већ и од саме администрације и шире. Верујем да можемо да урадимо веома добар посао на Балкану", рекао је Палмер.

Палмер је говорио и о својој књизи "Сарајевски вук" у којој, како каже, објашњава колико је историја присутна у политици на Западном Балкану.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести