У Аустрији 24 одсто предузећа пред стечајем

БЕЧ:  Пандемија коронавируса тешко је погодила аустријску привреду, односно предузећа којима понестају резерве средстава, показује истраживање институције за проверу бонитета "КСВ1870".
beč pixabay bec
Фото: Pixabay.com

Тако је 68 одсто предузећа тешко погођено ситуацијом коју је изазвао корона вирус, а једна четвртина предузећа има новца за само још четири недеље.

Шеф "КСВ1870" Рикардо Хозе Вибирал страхује да ће од јуна уследити талас стечаја.

Указао је да већина аустријских предузећа има "релативно високу стопу сопственог капитала" и да су у међународном поређењу мале и средње компаније добро постављене.

Међутим, наводи да је тек 9,4 одсто предузећа добило новац из фондова за помоћ у превазилажењу актуелне кризе.

Тако је 23,6 одсто предузећа савладало бирократске препреке за подношење захтева за скраћено радно време за запосле, као и за помоћ из разних фонодва, и чека још на новац.

Поред тога 28,4 одсто предузећа још није затражило помоћ, али има намеру да то учини.

Највећу бригу шефовима фирми задаје неизвесна будућност, односно да ли ће радницима, које су пријавили на скраћено радно време моћи да задрже због изостанка обрта, навео је Вибирал.

Тренутно многи предузетници не знају ни како да исправно исплаћују плате, јер је много новина у обрачуну везано за скраћено радно време.

Такође велики број предузетника страхује и због могућег стечаја својих пословних партнера.

Наиме, 32,3 одсто испитаних се брине да ли ће наплатити рачуне, јер 40 одсто наводи и да су клијенти делимично обуставили плаћање рачуна.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести