Украјина: Авион МХ17 био изван домета свих система Бук

МОСКВА:  До пада авиона МХ17 "Малезија ерлајнза" у јулу 2014. дошло је у области у којој ракетни системи Бук нису били распоређени у време трагедије, показује процурели документ холандске војне обавештајне и безбедносне службе.
Ostaci aviona MH17 "Malezija erlajnza" Foto: Youtube/printscreen
Фото: Остаци авиона МХ17 "Малезија ерлајнза" Фото: Youtube/printscreen

Према документу, који је послат холандским тужиоцима, авион МХ17 био је изван домета свих иденфикованих и оперативних украјинских и руских локација на којима су били распоређени системи 9К37М1 Бук М1, преноси ТАСС.

Холандски новинар Макс ван дер Верф рекао је да је његов главни закључак да су Холанђани имали информације о "мобилним позицијама Бука током сукоба"."Ову информацију нисмо видели раније. И војска, холандска, закључила је да нема информације о било каквим ракетним системима Бук у близини МХ17", навео је он.

Укупно су објављена четири документа, а поред извештаја о позицијама Бука, објављен је транскрипт разговора између немачког независног новинара Билија Сикса и аустралијских полицајаца.Током овог разговора, Сикс је поменуо сведоке који су видели украјинске борбене авионе на дан несреће.

Трећим документом открива се да су аустралијски стручњаци, који су радили на овом случају, анализирали слике које су редиговане.

Четврти документ представља транскрипт разговора између холандских полицајаца и неименованог очевица, који је рекао да је видео два украјинска борбена авиона уочи инцидента. Неколико минута касније, како је навео, чуо је гласан прасак и видео како пада путнички авион.

Авион "боинг 777" оборен је изнад Доњецке области 17. јула на путу од Амстердама до Куала Лумпура. Том приликом погинуло је 298 путника и чланова посаде, међу којима је било држављана 10 земаља.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести