Ђурђево отвореног срца окупило две и по хиљаде људи

ЂУРЂЕВО: Четврти фестивал „Ђурђево отвореног срца” одржан је у суботу увече на спортском полигону у центру села.
д
Фото: С. Јеличић

Дуго најављивани спектакл рок бенда „Ван Гог“ окупио је око 2.500 Ђурђевчана, Новосађана и мештана околних села на концерту под ведрим небом.

Вече је почело наступом састава „Бандкс Рил Трибјут”, који је свирао песме легендарног бенда „Еј-Си/Ди-Си“. Када се публика потпуно опустила, „Ван Гог“ је усијао атмосферу хитовима као што су „Неко те има ноћас”, „Лудо луда”, „Делфин”, „Пут”, „Анђеле, мој брате”, „Брод од папира”... Најјачи утисак оставила је интеракција бенда са публиком, која је неколико пута учествовала у самом наступу. Тако је млада Новосађанка Зорана плесала са фронтменом Ђулетом, а два малишана на кратко су заменила бубњара и гитаристу.

Крај вечери био је резервисан за наступ два рођена Ђурђевчанина, ди-yејеве „Мајстер Мтхазу” и Душана Николића, који се баве „техно“, „минимал хаус“ и „андерграунд“ електронском музиком. Млади Николић каже да су првенствено желели да свом родном месту представе нешто другачије што не могу свуда да чују.

- Ми пуштамо музику која је другачија од оне на коју је публика махом навикла и то углавном на интимнијим местима, где је мање људи, нема звезда и велике бине, једноставно смо сви блиски – каже Николић али додаје да и у овој експанзији фестивала и електронске музике, он жели да код публике изазове нешто посебно. - Желимо да размишљају сами за себе, да индивидуално филтрирају оно што осете спрам свог сензибилитета, као кад читају књигу.

Фото: С. Јеличић

Он примећује разлику између градске публике и оне у мањим местима у томе што је у граду више оних који знају тачно шта су дошли да чују, док је у селу топлија атмосфера.

Манифестацију која доводи у Ђурђево најистакнутије музичаре домаће сцене организује Удружење „Уједињене боје звука”. Током четири године окупили су на концертима око 12.500 посетилаца. Портпаролка Удружења „Уједињене боје звука“ Александра Кнежић каже да очекивања расту из године у годину и да се организатори труде да прошире и побољшају садржај манифестације.


Повратак рока на велика врата

Удружење „Уједињене боје звука“ ове године одабрало је „Ван Гог“  јер је, како кажу, водећи рок бенд на домаћој музичкој сцени. Организатори су пожелели да део те енергије и љубави пруже публици у Ђурђеву. Портпаролка Удружења „Уједињене боје звука“ Александра Кнежић тврди да је рок сцена у Србији изузетно квалитетна, да се упркос великој популарности друге комерцијалне врсте музике, рок враћа на велика врата.

- У мору помодарства и униформисаности, љубав према рок музици је нешто што траје, не пролази и препознаје се као квалитет и оригинал, а на нама је само да отворимо срца и врата и пустимо рок експанзију да поново заживи међу нама – каже Александра Кнежић.


- Желимо да посетиоци са собом увек одавде понесу одличну енергију и расположење и да тако препознају наше напоре да манифестацију подигнемо на још виши ниво – рекла је, додајући да је за следећу годину планирано укључивање едукативног и забавног садржаја, уколико то услови буду дозвољавали.

Удружење се бави и промоцијом туризма општине Жабаљ и самог села, односно промоцијом заштитног знака Ђурђева – лубеница. Поред енергичног звука и амбијента под отвореним небом, домаћини су за расхлађивање понудили познате ђурђевачке лубенице, које су посетиоци имали прилике да пробају на једном од штандова. Такође, локални привредници представили су домаћи мед, слатко и мармеладу од црвених и жутих лубеница.

Манифестацију су подржали Општина Жабаљ, Покрајински секретаријат за културу и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Марија Рашић

 

 Пројекат „Акценат на Жабаљ” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Agropanonija Đurđevo
06.08.2018 • 15:50
Samo da naglasimo da je poljoprivredno gazdinstvo "Šovljanski" predstavilo pored domacih lubenica i domace slatko i marmeladu od zutih i crvenih lubenica a tu su i przene,slane semenke lubenice. :-)
EUR/RSD 117.3121
Најновије вести