НОВИ ИЗГЛЕД СТАРОГ ЗДАЊА Oдобрен пројекат обнове куће Милеве Марић Ајнштајн у Руми

БЕОГРАД: Комисија на челу са министарком Мајом Гојковић одобрила је пројекат обнове породичне куће научнице Милеве Марић Анштајн у Руми, објавило је данас Министарство културе.
1
Фото: Youtube Printscreen

Пројекат је поднела општина Рума на конкурсу "Градови у фокусу", а обнову куће Марић Анштајн (1875-1948), у сусрет јубилеју 150 година њеног рођења, подржаће Министарство културе, навело је министарство на свом инстаграм налогу.

"У првој фази пројекта планирана је њена потпуна реконструкција, па ће након завршених архитектонско грађевинских радова, будућа 'Спомен кућа Милеве Марић - Ајнштајн' имати галеријски простор, спомен собу, простор за промоције, пројекције, предавања и депо", навели су из министарства.

Како је наведено, Гојковић и председница општине Рума Александра Ћирић договориле су се да ће радови започети у априлу и истакле да је ово први овакав пројекат посвећен жени научници.

Истакнуто је и да ће будућа поставка бити важан део не само културног и туристичког потенцијала општине Рума већ и место образовања младих генерација, пише у саопштењу.

Фото: Министарство културе Републике Србије

Министарство је навело да је реализација другог дела пројекта планирана током 2025. годину.

Објекат ће имати меморијалну собу посвећену породици Марић, са освртом на живот и дело научнице, као и на рад њеног брата Милоша Марић, научника чију су радови на пољу митозе и амитозе поставили темеље клонирања, додали су из министарства.

Како је најављено, галеријски простор ће бити намењен излагању богатог савременог стваралаштва општине Рума.

Марић је рођена у Тителу 1875. а породица се 1877. године сели у Руму, где је провела детињство и похађала основну школу.

Из министарства су истакли да "кућа у Железничкој улици 38, у којој је Милена живела са породицом, има неспорну историјску вредност".

"Након дугогодишњег урушавања куће породице Марић, која је била у приватном власништву, у септембру 2023. године је уз залагање општине Рума прешла у општинско власништво и сада су се стекли услови за њену обнову", наведено је из министарства.

Обнова куће Марић Анштајн један је од 48 пројеката широм Србије које ове године финансира Министарство културе у износу од 350 милиона динара.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести