ОБУКА НЕЗАПОСЛЕНИХ Интернет програмирање за младе жене

150 младих девојака и жена из Апатина, Сремске Митровице, Опова, Руме, Шида, Пећинаца, Старе Пазове, Инђије, Жабља и Ирига стећи ће квалитетне вештине за оперативни рад на рачунару.
Internet programiranje za mlade žene  Foto: promo
Фото: Интернет програмирање за младе жене  Фото: промо

Незапослене жене су једна од најугроженијих друштвених група, посебно у малим срединама. Жене се услед економске несамосталности врло често налазе у изразито подређеном положају. Такође, циљна група младих, који због немогућности да се школују, стагнира и остаје на нивоу средњошколског образовања чиме су ограничене могућности запошљавања. Велики број младих жена не поседује вештине за напредније коришћење интернета који би им омогућило да се самообразују.

Сходно томе, уз подршку Министарства омладине и спорта, Новосадска женска иницијатива, кроз пројекат „Обуке за незапослене младе жене у области интернет програмирања 2020” омогућиће девојкама и младим женама узраста 18-30 година из руралних општина у Војводини да стеку вештине којима ће се позиционирати на тржишту и успети да дођу до посла и обезбеде средства за сопствену и породичну егзистенцију.

Реализацијом програма 150 младих девојака и жена из општина и градова: Апатина, Сремске Митровице, Опова, Руме, Шида, Пећинаца, Старе Пазове, Инђије, Жабља и Ирига је тестирано, а 30 ће стећи квалитетне вештине за оперативни рад на рачунару.

Циљ пројекта је да реализацијом активности, путем едукација 30 девојака и младих жена из Војводине стручно оспособе за интернет програмирање подигну стручне компетенције чиме ће добити веће шансе за запошљавање и самозапошљавање у руралним пределима у којима и живе, подићи самопоуздање и економски се оснажити.

Оснаживањем жена које живе у руралним подручјима у Аутономној покрајини Војводини, тачније у 10 мање развијених општина, циљ овог програма је да младе задржимо у њима, али и да их оснажимо кроз стварање предуслова за самозапошљавање.

Пројекат је отворила председница Скупштине Града Новог Сада, Јелена Маринковић Радомировић, која је пожелела срећу учесницама и позвала их на уручење сертификата по завршетку обука у Нови Сад, уколико то епидемиолошка ситуација буде дозвољавала.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести