Окаснио лов на владимировачку лисицу

ВЛАДИМИРОВАЦ:  Ове године закаснило се с ловом на владимировачку лисицу. Време не личи на зимско, нема снега ни мраза, земљиште је скоро суво, па се трагови овог предатора ни не разазнају. Ипак, Ловачко друштво „Фазан” организовало је дружење ловаца из многих крајева.
1
Фото: Dnevnik.rs

„Имали смо госте из Панчева, Београда, Влашког Дола, сремских места, Новог Сада, Боке, Конака, Вршца... Желели смо да им покажемо наше ловиште, природне лепоте у околини села на обронцима Делиблатске пешчаре, па да нам у лов дођу у наредним сезонама“, каже председник Ловачког друштва „Фазан“ Драган Марчетић.

Друштво броји 90 чланова, а некада их је било и преко 160. Млади, кажу овде, залуђени су новим технологијама, гледају само у телефоне и компјутере, не дају се „ни пушком извући из куће и кафића”.

Овом приликом ниједна лисица није долијала, јер су се, како кажу старији ловци, повукле у близину села ради хране, а и склањају се од чопора шакала који и њих нападају. Шакали највише тамане ситну дивљач зечеве, фазане, па и високу срнећу дивљач, дивље свиње. Прича се да су у ове крајеве дошли са Карпата, брзо се множе, ускоро, ако се не предузму озбиљне хајке, ловишта ће остати без дивљачи, рече један од познавалаца ловачких терена у околини.

За госте су владимировачки ловци спремили доручак од правих банатских специјалитета, а искусни Јова Гајић додао је и пихтије. Главни кувар Ђорђе Суса и његови помоћници Сава Лукић, Петар Секешан и Петар Живку припремили су за ручак пасуљ са сланином и сувим месом...

„Досадише нам назови борци за заштиту животиња, а не виде кад по снегу и леду у ловиште износмо храну, лети воду и да ловом сводимо број предатора на разуман број“,каже Гајић.

Међу настаријим ловцима је био је и доктор и специјалиста акушерства у пензији Јонел Балан. Он истиче да су ловци одувек борци за очување животне средине, никад им није био циљ убијање дивљачи, већ да им се створе услови за опстанак. Учесник Душко Јерцић, рече да је ту и тамо по нека лисица шмугнула у честар, видео је неколико зечева, али да му је тросатно пешачење на чистом ваздухи много прјало. Душан Милосављевић из Девојачког бунара рече да је у другим ловачким походима устрелио преко десет шакала, данас их није било, углавном обитавају у честарима глога и багема Делиблатске пешчаре и тамане све што се у шуми креће. Професор информатике Кристијан Цинцар каже да у оваквим приликама среће другаре које одавно није видео, воли природу и дивље животиње, никад ниједну није упуцао.

Р. Јовановић

EUR/RSD 118.3695
Најновије вести